Društvo

FOTO, VIDEO: Organizovan let hidro-aviona na relaciji Brindizi-Bar

0907avion
L
et hidro-aviona, u okviru međunarodnog projekta "Adri seaplanes" iz IPA ADRIATIC programa, organizovan je danas na relaciji Brindizi - Bar - Brindizi, oko 9 časova i 30 minuta.

FOTO, VIDEO: Organizovan let hidro-aviona na relaciji Brindizi-Bar
Portal AnalitikaIzvor

Avion je sletio na vodenu površinu sa spoljnje strane Glavnog lukobrana, a zatim je pristao uz obalu Putničkog terminala - Gat V, uz ponton čija je nabavka realizovana u okviru pomenutog međunarodnog projekta.

Partneri u sklopu Adri seaplanes projekta su Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Luka Bar, a Agencija za civilno vazđuhoplovstvo ima ulogu stručnog tijela.

Let se realizovao hidro-avionom tipa Grafair Cessna 208 Caravan Amphibian, kapaciteta 10 mjesta (1 pilot + 9 putnika), u skladu sa relevantnim međunarodnim i nacionalnim procedurama.

0907avion2
Luka Bar je, uz stručnu pomoć Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, obezbijedila sve neophodne uslove za sigurno obavljanje slijetanja i polijetanja sa vodene površine i to: vatrogasnu službu, medicinsko obezbjeđenje, službu traganja i spašavanja, plutajući dok za pristajanje i vezivanje hidro-aviona, komunikaciju sa nadležnim službama i carinsku i policijsku kontrolu.

Nakon spuštanja na vodenu površinu, letilica dobija tretman plovila, u odnosu na koje se primijenjuju odgovarajući propisi, prihvat i privez hidro-aviona (plovila), iskrcaj putnika i ostale potrebne radnje su realizovane u skladu sa standardnim procedurama koje se, inače, primjenjuju na Putničkom terminalu u Luci Bar.

0907avion30907avion4
Portal Analitika