Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • PERIĆ: Besplatni udžbenici za crnogorske osnovce koštali bi oko četiri miliona eura, umanjenih za PDV

PERIĆ: Besplatni udžbenici za crnogorske osnovce koštali bi oko četiri miliona eura, umanjenih za PDV

peric
“Besplatni udžbenici za osnovce u Crnoj Gori koštali bi oko četiri miliona eura, od čega bi se u budžet vratilo više od 600 hiljada eura kroz sistem PDV-a, tako da bi budžetska davanja iznosila oko 3,4 miliona”, kazao je za Portal Analitika Srđan Perić, poslanik Pozitivne Crne Gore, koja je juče podnijela amandmane na Predlog izmjena i dopuna Zakona o obrazovanju kojima se traži obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za crnogorske osnovce.

PERIĆ: Besplatni udžbenici za crnogorske osnovce  koštali bi oko četiri miliona eura, umanjenih za PDV
Portal AnalitikaIzvor

“Ako tome dodamo projekciju da oko 40 % radnog stanovništva prima platu iz budžeta, to znači da je to još dodatnih približno 2.200.000 eura iz budžeta koji idu na kupovinu knjiga. Ove projekcije su rađene u odnosu na postojeće cijene, a svakako su moguće značajna umanjenja ovog troška - u prosjeku 20 % i više, čime bi ova suma bila dodatno umanjena, tako da bi čist trošak sa stanovišta državnog budžeta bio aposlutno neopterećujući. Dugoročno gledano, čuvanjem i vraćanjem udžbenika bi već naredne godine ovaj troška bilo moguće svesti na iznos od šest cifara”, obrazlaže Perić računicu Pozitivne Crne Gore.

“Suština amandmana jeste da se udžbenici obezbijede osnovnicima na način što bi bili plaćeni iz budžeta, dok bi osnovci imali obavezu da te udžbenike čuvaju. Učenik ne bi mogao preuzeti udžbenike narednog razreda ako nije vratio one iz predhodnog. Na taj način bi se mogle postići značajne uštede u sredstvima koja su potrebna za ovu aktivnost”, obrazlaže Perić, koji je I član skupštonskog Odbora za obrazovanje, kulturu i sport.
“Podsjećam da Vlada planira da časti strateškog partnera sa 102 miliona eura, pa bi bilo jako teško razumjeti zašto nema novca u rasponu od jedan do četiri miliona eura kako bi svaki osnovac imao udžbenike koji bi bili plaćeni iz državnog Budžeta, odnosno novcem onih istih roditelja koji moraju da plaćaju udžbenike po visokim cijenama”, kazao je sagovornik Portala Analitika.

On dodaje da se postavlja veliko pitanje, ukoliko se ovaj amandman ne usvoji, koliko je osnovno obrazovanje u Crnoj gori zaista besplatno.

“Jasno je da se iz budžeta obezbjeđuju plate nastavnicima i sredstva za rad škole i prateće administracije, ali opterećenja koja trpe roditelji, posebno oni koji imaju više djece, je zaista veliko. Uz udžbenike tu je još i školski pribor, torbe, sredstva koja se na ovaj ili onaj način daju za neku vrstu vannasatavnih aktivnosti, garderoba… Gospoda iz Vlade moraju shvatiti da ljudi žive jako loše i da će značajnom broju roditelja nabavka udžebnike ove godine biti posebno veliki problem”, kaže Perić.

On smatra da je  neodrživ, a uz to i nepravedan, koncept po kome bi se teret krize prebacivao samo i isključivo na one koji imaju najmanje, “što ova Vlada čini u kontinuitetu”.

“Upravo iz svih ovih razloga Pozitivna Crna Gora je podnijela amandman na Predloga zakona o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju kojim bi se osnovcima omogućilo korišćenje za njih i njhove roditelje besplatnih udžbenika, a koji bi bili plaćeni iz državnog Budžeta”, zaključuje Perić.


Portal Analitika