Društvo

CPC: Crkvu u Gornjim Rogamima vratiti državi

0907crkvaRogami
C
rnogorska pravoslavna crkva CPC insistira da crkva u Rogamima bude vraćena u vlasništvo države, kako bi mogli da je koriste vjernici i sveštenstvo obje crkve i CPC i Srpske pravoslavne crkve SPC.

CPC: Crkvu u Gornjim Rogamima vratiti državi
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz CPC, crkva Svetog arhanđela Mihaila u Gornjim Rogamima, opština Podgorica, ima status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja, predstavlja primjer stvaralaštva svoga vremena i ima umjetnički, arheološki, arhitrktonski i istorijski značaj, o čemu govori podatak da je u crkvi sveštenstvo CPC služilo liturgije u slavu pobjede crnogorske vojske u bitkama na Trijepču i Fundini, te da je i komanda bila u Gornjim Rogamima, kod Crkve.

- Rekonstrukciju Crkve neophodno je izvršiti tako da ne bude narušen originalan izgled objekta, što se prvenstveno odnosi na sanaciju krova, krovnog pokrivača i konsolidaciju zvonika. Takvo rješenje donijela je Uprava za zaštitu kulturnih dobara, odnosno Stručni tim te institucije, koji je sačinio Elaborat o utvrđivanju kulturne vrijednosti nepokretnog dobra Crkve Svetog Arhanđela Mihaila u Gornjim Rogamima - istaknuto je u CPC.

Prema riječima CPC, sanaciju crkve u Rogamima bez prethodne dozvole bila je započela Mitropolija Crnogorsko primorska, u čijem je vlasništvu crkva, ali je naložena obustava radova do izrade projekta.

0907ROGAMI1Obnovu crkve, kako je saopšteno, prethodno je inicirao Crkveni odbor CPC, obrativši se po tom pitanju Upravi za zaštitu kulturnih dobara, kao instituciji nadležnoj za dobra u vlasništvu države.

- Međutim, pošto je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je crkva Svetog Arhanđela Mihaila 1996. godine u katastru upisana na ime SPC i pošto je rekonstrukcija započeta, SPC je dužna da za nastavak radova uradi sanacioni plan koji treba da usvoji Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Sanaciju će finansirati SPC, kao vlasnik crkve - ističu u CPC.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, sa svešteniciama, posjetio je gornjorogamsku crkvu u avgustu 2011. godine.

U crkvi je tom prilikom otpjevan tropar arhanđelu Mihailu, što je, kako je tada rekao potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić, bila i prva služba u toj crkvi, koju je služilo sveštenstvo CPC nakon 1918. godine.

Rogamski crkveni Odbor CPC i Mitropolit Mihailo tada su odlučili da se hram, koji je prilično ruiniran, obnovi, smatrajući da je crkva spomenik kulture i istorijski značajan objekat, za koji se vezuje sjedište štaba crnogorske vojske Fundinske i Trijebačke bitke, iz Veljega rata.

Ubrzo potom reagovano je iz Mitropolije Crnogorsko primorske tvrdnjom da su pripadnici CPC „obili crkvu sa ciljem da se atakuje na imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske”.

Zatim je angažovanjem crkvenog odbora SPC počela rekonstrukcija objekta, koja je obustavljena reakcijom državnih institucija.

- Crkveni odbor CPC Rogami insistira da crkva bude vraćena u vlasništvo države, kako bi mogli da je koriste vjernici i sveštenstvo obje crkve ( CPC I SPC) - ističu u CPC.

Crkvu Svetog Arehangela Mihaila u Gornjim Goramima sagradio je pop Tiodor Božarić 1859. godine. Njegov praunuk Duško Božarić predsjednik je Crkvenog odbora CPC Rogami.

- Odbor je pokrenuo i postupak protiv neodgovornih državnih činovnika iz katastra koji su devedesetih godina nezakonito prepisivali crkvenu imovinu na Srpsku crkvu, kao što je i Gormnjorogamska crkva prepisana na SPC 12. aprila 1996. godine - ističu u CPC.

 

Portal Analitika