Svijet

Egipat: Izbori do 2014. godine

97vojskaegipta
P
rivremeni predsjednik Egipta Adli Mansur donio je odluku da parlamentarni izbori budu održani do 2014. godine, nakon čega će biti objavljen datum predsjedničkih, objavili su državni mediji.

Egipat: Izbori do 2014. godine
Portal AnalitikaIzvor

Egipat će imati pet meseci da izmeni nacrt ustava koji su donijeli islamisti, suspendovanog posle rušenja s vlasti predsjednika Mohameda Morsija, usvoje ga na referendumu, a zatim održe parlamentarne izbore, navodi se u tekstu dekreta objavljenog u ponedeljak.

Egipatska vojska, koja je Mansura postavila za Morsijevog nasljednika, pošto ga je smijenila posle masovnih protesta, obećala je brz povratan na civilnu vlast.

Formulacija dekreta daje prelaznoj vlasti mogućnost da ipak produži vrijeme do održavanja parlamentarnih izbora, smatra stručnjak za ustavna pitanja Zaid al-Ali.

"Način na koji je tekst sročen nagovještava da oni planiraju da cio izborni proces bude u tom vremenskom okviru. Međutim, član 33 ustavnog dekreta je dovoljno neodređen da pruži Mansuru prostor da predstavi sprovođenje izbora kao početak registrovanja kandidata", ocijenio je al-Ali.

Ovo bi u vremenski okvir moglo da doda još dva mjeseca za prijavljivanje kandidata i još jedan mesec za izbore.

Ova vijest objavljena je pošto je najmanje 51 osoba, većinom pristalica svrgnutog predsjednika Morsija, poginula u sukobu ispred sjedišta Republikanske garde u Kairu, dok je 435 ranjeno.

(MINA)

Portal Analitika