Društvo

Jovićević: Bojkot parlamenta je opravdan

97sj
D
emokratski front nedavno je izjavio da treba najozbiljnije razmisli­ti da se cjelokupna opozicija povuče iz parlamenta na neodređeno vrijeme ukoliko ne budu osuđeni akteri afere "Snimak", a analitičar Svetozar Jovićević je saglasan s tim. On smatra da bi poslanicima bojkot ostao kao jedino moguće sredstvo političke borbe za rasvjetljavanje afere.

Jovićević: Bojkot parlamenta je opravdan
Portal AnalitikaIzvor

Ukoliko ne postoje nezavisne in­stitucije sistema i ako nema demokratije, Jovićević tvrdi da bojkot Skupštine dobija sasvim drugu di­menziju. Iako su predstavnici opo­zicije izjavljivali da očekuju opiplji­ve rezultate afere "Snimak" kada se okonča parlamentarna istraga, Jovićević kaže da je to velika zabluda pišu DN.

"Kad vi čujete sa koliko drskosti, bezočnosti, bezobzirnosti ti ljudi iz vladajuće partije govore o aferi Sni­mak, sa koliko arogancije pokuša­vaju da na silu ubijede da nije ne­što što jeste, nego sasvim nešto dru­go, onda je iluzorno očekivati da će proraditi nečija savjest. Nije realno očekivati da će neko od njih uputiti makar neku vrstu kritike ili samo­kritike", kaže Jovićević.

Brisel nije podržao opoziciju ka­da je nedavno bojkotovala Skupšti­nu tražeći, između ostalog, procesuiranje afere "Snimak", ali Jovićević smatra da bi novim jedinstvenim bojkotom poslali poruku da je po­trebno malo dublje da se pogleda crnogorska politička zbilja.

"Evropske institucije ne podrža­vaju bojkot, jer žive u drugom po­litičkom kontekstu nego što je naš i to teško razumiju. Oni insistiraju da se sve riješi u institucijama, ali se postavlja onda pitanje da li su te institucije stvarno institucije druš­tva ili pripadaju vladajućoj partiji. Za sada je ovo drugo i to je tužno", kazao je Jovićević.

Portal Analitika