Abiznis

Izvršni direktor Svjetske banke posjetio CBCG

cbcgok
G
uverner Centralne banke Crne Gore Milojica Dakić, sa saradnicima, sastao se danas sa izvršnim direktorom Holandske konstituence u Svjetskoj banci Frenkom Hemerskerkom, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori od svog imenovanja 1. aprila 2013, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore.

Izvršni direktor Svjetske banke posjetio CBCG
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj ekonomskoj i finansijskoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na stanje u bankarskom sektoru.

Guverner je istakao da su banke likvidne i solventne, da je jedan broj dokapitalizovan u prethodnoj godini i da su u porastu i depoziti i krediti. Takođe je istakao da je godišnja stopa inflacije u maju iznosila 3 odsto i da je procijenjeni rast BDP-a u prvom kvartalu iznosio 4,3 odsto. Gdin Hemerskerk je pohvalio napore CBCG na očuvanju stabilnosti bankarskog sistema i istakao da je značajno što je očuvana relativno niska stopa inflacije.

Guverner se takođe zahvalio na izuzetnoj podršci koju Crna Gora i CBCG u kontinuitetu dobijaju od Svjetske banke kroz različite investiocione projekte.

Na sastanku je saopšteno i da će Crna Gora, po prvi put otkad je postala članica Svjetske grupacije 2007. godine, Crna Gora, od 1. avgusta imati savjetničku poziciju u kancelariji izvršnog direktora Svjetske banke sa manadatom od dvije godine. Gdin Hemeskerk, inače, pored Crne Gore, u Svjetskoj banci zastupa interese još 13 zemalja.

 

 

Portal Analitika