Svijet

Avionom upravljao pilot sa 43 sata iskustva na Boeing-u 777

0807AsianaAirlines
T
portal prenosi da je CNN objavio snimak slijetanja aviona Asiana Airlines-a koji je u subotu u San Francisku udario u pistu i zapalio se.

Avionom upravljao pilot sa 43 sata iskustva na Boeing-u 777
Portal AnalitikaIzvor

 

BBC javlja da je posada aviona pokušala da prekine slijetanje - avion je prilikom slijetanja letio sporije nego što je trebalo. Prema posljednjim informacijama, avionom je upravljao pilot koji je imao samo 43 sata iskustva u letjenju ovim tipom vazduhoplova, a ovo je bio prvi put da je pokušao da prizemlji Boeing 777, javlja Reuters.

Li Kang-kuk, čiji je ime danas prvi put objavljeno, bio je drugi najmlađi pilot od četvoro na avionu Boeing 777 i imao je 43 sata iskustva u letjenju ovim avionom. Naravno, bio je pod nadzorom starijih kolega.

- To je ujedno bio i prvi pokušaj pilota Lija da prizemlji Boeing 777 u San Francisku, iako je letio 29 puta prije toga na različitim tipovima aviona - rekao je južnokorejski zvaničnik iz Ministarstva saobraćaja Čoi Seung-jun.

Ranije je isto Ministarstvo saopštilo da je pilot imao ukupno 9.793 sati leta, uključujući i ona 43 na Boeingu 777.

Na snimku iz kokpita, nekoliko sekundi prije udara čuje glas koji viče da se mora povećati brzina, a pilot je nakon toga tražio da odgodi slijetanje i napravi novi krug.

Hrvatski portal podsjeća da su u nesreći poginule dvije djevojke iz Kine, stare 16 godina, koje su bile sa svojim razredom na ekskurziji. Sreća u nesreći je ta da nije bilo više poginulih, jer je u avionu u trenutku udara ukupno bilo 307 ljudi. Više od 180 ljudi je ozlijeđeno i nekoliko je u kritičnom stanju.

Nekadašnji službenik kontrole leta Fred Hejz bio je sa prijateljima na vidikovcu odakle je posmatrao polijetanje i slijetanje aviona sa aerodroma u San Francisku, i tom prilikom zabilježio ternutak nesreće, koji je kasnije prikazao CNN.

Foto: tportal.hr

Portal Analitika