Politika

LP: Zašto nema crnogorskog konzulata u Lovćencu ni ambasade u Latinskoj Americi

0807iberalilogo
I
majući u vidu izuzetan značaj koji imaju naše iseljeničke zajednice, zanima nas koje je projekte na istraživanju starog crnogorskog iseljeništva Ministarstvo inostranih poslova u prijethodne četiri godine podržalo i koje planira da podrži, jedno je od pitanja koje je Liberalna partija postavila u otvorenom pismu ministru Vanjskih poslova i evropskih integracija Igoru Lukšiću.

LP: Zašto nema crnogorskog konzulata u Lovćencu ni ambasade u Latinskoj Americi
Portal AnalitikaIzvor

U dokumentu, koji je dostavljen Portalu Analitika, a potpisuje ga član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike LPCG mr Jovo Rabrenović, se navodi kako od Lukšića očekuju „iskren i konkretan odgovor“ na pitanja koja se odnose na „bolji razvoja crnogorskih vanjskih odnosa i integracija u EU“.

- Ovo pitamo jer je nedvosmisleno jasno da bi se ovim projektima Ministarstva došlo do preciznijih podataka o brojnosti, strukturi, današnjem identitetu iseljenika, u odnosu na porijeklo starih iseljeničkih zajednica kojima pripadaju – ističe se u otvorenom pismu.

LPCG dalje Lukšiću postavlja pitanja o napretku na uspostavljanju, izgradnji i unaprijeđenju komunikacije sa starim iseljeničkim zajednicama i njihovim potomcima u SAD (Montana, Pensilavanija, Kalifornija) i Latinskoj Americi. Uz to, za njih je nepoznanica zašto Srbija konzularno zastupa Crnu Goru u Argentini „kada se zna njena ideološka crkvena paternalistička orjentacija i odnos prema crnogorskoj naciji, jeziku i crkvi“, ali i zašto se u Njemačkoj otvara treće diplomatsko predstavništvo, dok u Latinskoj Americi Crna Gora još nema niti jedno.

- Zbog čega u Srbiji još uvijek nije oformljen Nacionalni savjet? Šta je ambasada Crne Gore uradila po tom pitanju i do kada će biti završen proces njegovog formiranja? Da li postoje opravdani razlozi što do danas nije otvoren konzulat naše zemlje u Lovćencu? Smatramo da je suvišno navoditi razloge koji idu u prilog ostvarenja ovoga zahtjeva i što hitnijeg otvaranja konzularnog predstavništva  Crne Gore u jednoj od naših najbrojnijih iseljeničkih zajednica – navode iz LPCG i dodaju da, ukoliko postoje argumente koji govore protiv tog prijedloga, o njima obavijesti crnogorsku javnost.

- Poštovani gospodine Lukšiću, znamo da ćete se složiti sa nama od kakvog su značaja postavljena pitanja i da ćete razumjeti naš konstruktivan doprinos poboljšanju položaja Crne Gore i njenih građana u svijetu, sa akcentom na podršku crnogorskim iseljenicima ma đe oni bili diljem svijeta – zaključuje se u otvorenom pismu LPCG.

Portal Analitika