Svijet

Prvi dan trke sa bikovima u Pamploni: „Samo“ dvoje povrijeđenih

pamplona
N
ekoliko hiljada zavisnika od adrenalina testiralo je danas svoju hrabrost trčeći ispred 12 bikova ulicama sjevernog španskog grada Pamplone prvog dana tradiciononalnog festivala Sanfermines u čast Sv. Fermina.

Prvi dan trke sa bikovima u Pamploni: „Samo“ dvoje povrijeđenih
Portal AnalitikaIzvor

Uprkos velikoj gužvi, budući da je trka pala na dan vikenda, samo dvije osobe su povrijeđene a nijedna nije probodena, kazali su zvaničnici.

Jedna osoba odvedena je u bolnicu zbog povrede ruke a druga je zadobila dislokaciju ramena, kazao je Hose Aldaba, PR Crvenog krsta.

Najnapetiji trenutak desio se kada je posljednji bik iz čopora postao dezorijentisan i okrenuo se od trkača na drugu stranu, ali je na kraju ušao u koridu ne povrijedivši nikoga.

Zbog toga je današnja trka trajala relativno dugo, četiri minuta i šest sekundi.

pamplona1
- Bilo je fenomenalno i zastrašujuće u isto vrijeme – rekao je Vilijam Šulc (34), barmen iz Nešvila.

Prvi osjećaj je – trči samo da bi preživio – kazao je Rik Museka, uvoznik vina iz Majamija.

Devetodnevna fešta Sanfermines je postala besmrtna zahvaljujući Ernestu Hemingveju i njegovom romanu „Sunce se ponovo rađa” iz 1926.

Svakoga dana tokom festivala tačno u osam ujutru desetak bikova posebno odgajanih za borbu trče 850 metara kroz uzane srednjovjekovne ulice Pamplone do koride gdje se istoga popodneva suočavaju sa matadorima i skoro sigurnom smrću.

Od 1924, kada se bilježe podaci o trkama, bikovi teški i preko 600 kg usmrtili su 15 ljudi.

 

(blic.rs)

Portal Analitika