Društvo

GA: Povećana efikasnost okončanja slučajeva

2906-ga
E
fikasnost okončanja slučajeva pred osnovnim sudovima povećana je tokom protekla dva mjeseca, a samim tim je smanjen i broj građana koji više od pet godina čekaju na presudu, saopšteno je iz Građanske alijanse (GA).

GA: Povećana efikasnost okončanja slučajeva
Portal AnalitikaIzvor

Monitori GA su, u sklopu projekta Monitoring javnih službi u Crnoj Gori, u partnerstvu sa Ministarstvom pravde, u toku maja i juna nadgledali rad osnovnih sudova u Kotoru, Beranama, Nikšiću, Plavu, Ulcinju, Baru, Rožajama i Herceg Novom, prenosi MINA.

“Grafikoni proljećnog istraživanja pokazuju manji broj nepravilnosti u odnosu na zimski izvještaj, no u nekim oblastima zabilježili smo i nazadovanje. Naime, upiranje prstom na kršenje zakona nije natjeralo sve nosioce pravde da savjesnije obavljaju posao, pa za razliku od zimskih 90 odsto, sada u 78 odsto slučajeva postupak počinje na vrijeme”, saopšteno je iz GA.

Kako su naveli, efikasnost okončanja slučajeva je povećana.

“Pa samim tim i čekanje na presudu: cifra od dva odsto građana koji na presudu čekaju preko pet godina smanjena je. I dalje je najviše onih koji za manje od godinu imaju presudu u rukama – 86 odsto. 13 odsto predmeta u sudskim fiokama provede manje od pet godina”, navodi se u izvještaju.

Iz GA su kazali da je, kada je u pitanju odgadjanje ročišta, zabilježen bolji rezultat, jer se ročište ranije odgađalo u 57 odsto slučajeva, a sada u 39 odsto.

“Zamjerke se, tradicionalno, uglavnom odnose na rad vještaka, koji su ovoga puta opstruisali sudski proces 29 puta, tako što se nijesu pojavili na suđenju iako im je poziv bio uredno uručen. Svaki šesti nije ni opravdao odsustvo. 14 puta vještak nije ispoštovao nalog suda, te nije dostavio nalaz i mišljenje, dok je sedam puta zamjerka na rad ovih eksperata okončana novčanom kaznom ili privođenjem”, naveli su monitori GA.

Sa suđenja je, osim vještaka, 12 puta branilac bio taj koji je izostao, dok 11 puta nije bilo tužioca.

“Monitori su četiri puta prisustvovali incidentnoj situaciji kada stranke nijesu obraćale mnogo pažnju na pravila ponašanja, pa su se u salama mogle čuti prijetnje i uvrede, koje umalo nijesu prerasle u fizičko razračunavanje stranaka. Ipak, sudija je svaki put energično i autoritativno reagovao, opominjući ili udaljavajući one koji narušavaju red”, saopšteno je iz GA.

Kako se navodi, “osim što su ponekad zagušene dimom cigareta, sudnice su i dalje tijesne za sve zainteresovane strane”, a monitori su zabilježili da u polovini slučajeva nema dovoljno sjedećih mjesta.

“Za razliku od prošlog kruga kada nije bilo dovoljno mjesta u 21 odsto slučajeva ovoga proljeća svaka druga osoba nije imala gdje da sjedne. Oni kojima je mjesto zagarantovano bez obzira na visoke temperature kao i tokom zime, ozbiljno pristupaju svojim obavezama. Tako svega sedam odsto sudija ne nosi togu”, dodaje se u izvještaju.

Monitori GA su ispratili i 89 suđenja u višim sudovima u Podgorici i Bijelom Polju.

“Da je bezbjednost u višim sudovima idealno za sve građane svjedoci podatak da u zanemarljivih jedan odsto slučajeva građani po ulasku – nijesu prolazili kontrolu. Ipak, sa pretresanjem žena gotovo ista slika u 17 odsto slučajeva – jer umjesto policajki, kako je predviđeno zakonom – pretresaju ih muškarci”, kaže se u izvještaju.

U Bijelom Polju je, dodaje se, pristu osobama sa invaliditetom znatno otežan, jer nema rampe za pristup sudu.

“Stavka koja znatno usporava rad i efikasnost sudova, te prazni državnu kasu, svakako je i odgađanje pretresa, što su naši monitori zabilježili u 22 odsto slučajeva. Najčešće su izostajali advokati, koji baš kao i ostale stranke koje su izbjegle susret sa pravdom, u gotovo 40 odsto slučajeva nijesu opravdali odsustvo”, naveli su monitori.

Sudija je, dodaje se, dva put takvo kršenje zakona kaznio. “A za one koji su se uredno odazvali pozivu, u 13 odsto slučajeva nije bilo mjesta za sjedenje”.

“Za razliku od osnovnih, viši sudovi, sudeći po zabilješkama monitora, imaju odličnu saradnju sa organima reda. Policija je bez izuzetka sprovela svaki nalog suda. Zadovoljni su bili i optuženi, bar u onom dijelu koji se odnosi na dodijeljenog branioca po službenoj dužnosti. Ni jedan od njih nije tražio opoziv svog opunomoćenika”, kaže se u izvještaju.

 

 

Portal Analitika