Politika

KRIVOKAPIĆ: Nepravično da građani plaćaju račun od kojeg dobra nijesu vidjeli

0507ranko
B
ilo bi nepravično da poslije toliko prilika da popravite stvar, konačno i posljednju fakturu ispostavite građanima Crne Gore, da plate račun nekome koje iznevjerio sva moguća njihova očekivanja. Bilo bi nepravično da građani plate tuđi račun od kojeg nikakvog doba nijesu vidjeli, kazao je komentarišući situaciju u KAP-u, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, gostujući u emisiji Živa istina kod Darka Šukovića.

KRIVOKAPIĆ: Nepravično da građani plaćaju račun od kojeg dobra nijesu vidjeli
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, potrošen je ogroman prostor sa pogrešnim odlukama u vezi sa KAP-om, a da je protiv te politika Socijaldemokratska partija već deceniju ipo.

- Kad potrošite prostor pogrešnim odlukama više od decenije, onda je dobro prekinuti sa tim trendom, i rebalans budžeta je bila loša odluka. Bilo bi nepravično, poslije toliko prilika da popravite stvar, konačno i posljednju fakturu ispostavite građanima Crne Gore da plate račun nekome koje iznevjerio sva moguća njihova očekivanja. Bilo bi nepravično da građani plate tuđ račun od kojeg nikakvog doba nijesu vidjeli, podvukao je Krivokapić.

U samo 15 dana Vlada je za Kombinat alumijuma imala dva koncepta: jedan su Zaključci, a drugi je stečaj. Za Krivokapića to je više reaktivna, a ne proaktivna politika kojoj oni, kako kaže, pribjegavaju.

- Sada imate situaciju da smo se zaduživali u vrijeme krize da bi plaćali tuđe račune, bez ijednog posebnog efekta na građane Crne Gore. Te odluke su kontra zdrave logike, ali politika je takva. Ne nagrađuje se prema ispravnosti, nego prema mandatu. Na sreću, doolazi vrijeme da se to mijenja, kategoričan je Krivokapić.

On kaže da je njegova partija na čijem je čelu ukazivala na pogrešne poteze u vezi sa KAP-om, te da za pogrešne odluke treba odgovarati.

- Oko KAPa- smo spasili pokušaj da se pravna politika može implementirati. Pokazali smo građanima da su odluke bile pogrešne i da za njih treba odgovarati. Pokazali smo da odgovornost mora doći u politiku i da će sada, ako bude potrebno izaći na izbore i oko teme se voditi glavna kampanja, istakao je Krivokapić, gostujući u emisiji „Živa istina“.

Prema riječima prvog čovjeka Parlamenta, KAP-u su dodijeljeni loši investitori, koji se nijesu pridržavali zakona, tako da smo došli u situaciju da smo bukvalno „poklonili 100 miliona eura“.

- Onda kad su svi smanjivali zaduženje, mi smo se zaduživali duplo. To je van svake logike, smatra Krivokapić.

On predlaže gašenje KAP-a, pa da se tek onda vidi na međunarodnom tenderu da li neko želi da ga preuzme, kao kaže, pod čistim uslovima.

Na pitanje da li bi zbog pitanja rebalnsa budžeta pala Vlada, Krivokapić je odgovorio da pad budžetskih akata ne povlači nužno sa sobom i pad Vlade, već prije znači da se u toj oblasti mora nešto mijenjati.

- Pad budžetskih akata ne znači pad Vlade. Kad ne prođe budžet, onda znači da Vlada nema podršku i da mora mijenjati politiku te obalsti. To je jedan put, a drugi je pitanje povjerenja, ističe Krivokapić, dodavši da u ovom drugom slučaju ne može još uvijek da kaže kako bi se SDP izjasnio, budući da ne znaju kako bi bilo „pitanje formulisano, te da će se odrediti kako dobiju pitanje“.

On nije isključio mogućnost izbora, budući da je KAP jedna od najznačajnihi tem u Crnoj Gori.

- Ne isključujem mogućnost izbora, jer je KAP velika tema, i u trenutku kad tse uveli tri poreza i kad je sve to zajedno manje od 61 miliona, to jeste pitanje za nove izbore, ako neko istrajava u tome, kazao je Krivokapić, napominjući da sumnja u to, budući da je SNP već bio podržao Zaključke Valde u vezi sa KAP-om.

Na pitanje da li je moguća prekompozicija vlasti bez izbora, Krivokapić je odgovorio negativno.

Svaka partija koja programski ne može da se usaglasi sa SDP-om, saradnja nije moguća.

- U NATO idemo bez komprisa. Ko nije za NATO ne može biti sa nama programski sarađivati, kategoričan je predsjednik SDP-a.

Krivokapić je najavio da će rasprava o rebalansu budžeta početi u Skupštini 17.jula.

Portal Analitika