Svijet

Opozicija traži da se oslobodi Timošenko

0507timosenko
U
krajinske opozicione stranke u petak su izvršile pritisak na predsjednika Viktora Janukoviča da oslobodi zatvorenu bivšu premijerku Juliju Timošenko radi medicinskog tretmana u Njemačkoj, tvrdeći kako će to vjerovatno osigurati potpisivanje ključnih sporazuma s Evropskom unijom.

Opozicija traži da se oslobodi Timošenko
Portal AnalitikaIzvor

Tymošenko (52), bivša premijerka i ljuta suparnica Janukoviča, u oktobru 2011. godine osuđena je na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti povezane s gasnim sporazumom s Rusijom, prenosi Avaz.

EU tvrdi da njeno hapšenje predstavlja provođenje "selektivne pravde", a zapadne vlade tvrde da nastavak njenog zatočenja ugrožava potpisivanje sporazuma o političkom približavanju i slobodnoj trgovini s blokom u novembru.

Janukovičevo rukovodstvo tvrdi da se zalaže za evropske integracije i nada se da bi istorijski sporazumi s EU mogli biti potpisani na samitu u Litvaniji.

Sporazum o slobodnoj trgovini otvorio bi vrata za ogromno tržište ukrajinskim izvoznicima i pružio bi poticaj za željno čekane strane investicije.

Oslobađanje Timošenko, i ukidanje optužbi protiv nje, bilo bi rizično za Janukoviča, koji se priprema da se natječe za drugi mandat u 2015. godini.

Njeno oslobađanje kako bi otputovala na liječenje u Njemačku pojavilo se kao moguća formula koja bi poboljšala Janukovičeve izglede kod EU.

Nakon sastanka sa zvaničnicima EU u Kijevu u petak, tri najveća opozicijska čelnika zatražila su od Janukoviča da prihvati ponudu da oslobodi Timošenko.

- Ako je Timošenko u stanju da otputuje u Njemačku i podvrgne se hitnoj operaciji, to bi bilo dovoljno za Evropsku uniju da razmotri mogućnost potpisivanja ovog sporazuma (o slobodnoj trgovini), izjavio je novinarima, jedan od čelnika, bivši ministar ekonomije Arsenij Jatsenujk.

Portal Analitika