Svijet

Sarkozi protestuje zbog odluke Ustavnog suda

2503sarkoziok
B
ivši predsjednik Francuske Nikola Sarkozi izjavio je u petak da će se boriti za "demokratsko pravo na slobodu riječi", pošto je Ustavni sud donio odluku da se njegovoj stranci ne vrati dio novca za predizbornu kampanju 2012. godine.

Sarkozi protestuje zbog odluke Ustavnog suda
Portal AnalitikaIzvor

Ustavni sud je u četvrtak donio odluku da se Sarkozijevoj stranci UMP ne vrati dio novca za kampanju za predsjedničke izbore prošle godine, pošto je utvrđeno da je ta partija potrošila 466.118 eura više od maksimalnog dozvoljenog iznosa, prenose agencije.

To znači da stranka UMP, koja je za kampanju potrošila ukupno 23 miliona eura, od države neće dobiti očekivanih 11 miliona eura.

Svim strankama je vraćen novac, osim UMP-u. Tako nešto desilo se prvi put za vrijeme Pete republike i time su u opasnost stavljene snage koje treba da pripreme neophodnu smjenu socijalista, napisao je Sarkozi na svom Fejsbuk profilu.

Ministar unutrašnjih poslova u bivšoj Sarkozijevoj vladi, Bris Ortefe ranije je izjavio da je "šokiran i uvrijeđen" odlukom ustavnog suda, a predsjednik UMP-a Fransoa Kope je u četvrtak uputio poziv za donacije.

Portal Analitika