Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Abiznis

DURAKOVIĆ: Umjesto bombastičnih najava, hoćemo da vidimo kilometre autoputa

0607pozitivna429
E
min Duraković, član Predsjedništva Pozitivne Crne Gore kazao je da ta partija umjesto "bombastičnih najava o gradnji autoputa", želi da vidi prve kilometre ovog kapitalnog objekta. Oni pozdravljaju ovu akciju, ali sumnjaju u to ko će vratiti kredit od oko 700 miliona eura, koji će, kako tvrdi, sa kamatama preći milijardu eura.

DURAKOVIĆ: Umjesto bombastičnih najava, hoćemo da vidimo kilometre autoputa
Portal AnalitikaIzvor

- Svakako da Pozitivna Crna Gora pozdravlja svaku akciju koja ide u pravcu poboljšanja naše veoma loše drumske infrastrukture, pa stoga i aktivnosti koje bi trebale da  doprinesu brzoj i održivoj izgradnji autoputa Bar - Boljari. Ministri su nas pokušali ubijediti da je u ponudi kineskih korporacija, učešće države u izgradnji dionice od Smokovca do Mateševa samo 15 odsto ili oko 120 miliona eura, a mi ih pitamo ko će sem građana Crne Gore vraćati još dodatni kredit od oko 700 miliona eura, koji će sa pripadajućim kamatama preći milijardu eura? Da li su ovakvi potezi samo posljedica već dokazanog nevizionarstva i neznanja ili razloge možemo tražiti u dnevnoj politici i ličnim interesima koji se nažalost nalaze ispred državnih, pokazaće vrijeme pred nama, navodi se u saopštenju Durakovića, dostavljen Potalu Analitika.

Oni pozivaju Vladu da ne ulaže u KAP, već u autoput, ali ne sa tolikim kreditnim zaduživanjem.

- Nažalost, zbog potpuno pogrešne ekonomske politike, Crna Gora će teško biti u prilici da isprati ovaj zahtjevni projekat, odnosno stalnim zaduživanjem za tekuće budžetske potrebe, Vlada je u u značajnoj mjeri ili gotovo u potpunosti limitirala mogućnost ulaganja u infrastrukturu. Ipak, ključne riječi u ovom procesu su integrativnost, kako unutrašnja tako i regionalna, održivost i saobraćajno - transportni smisao, pa se zato plašimo da dogovor sa kineskim kompanijama nudi samo parcijalna rješenja bez sveobuhvatnog sagledavanja ovih aspekata, istakao je Duraković.

Prema njegovim riječima, ono što je konstanta u procesu izgradnje autoputa jeste, kako kaže, „ogromno zadovoljstvo SDP-DPS ministara s jedne strane, a veliko nezadovoljstvo izmanipulisanih građana Crne Gore s druge strane, dok svi zajedno i dalje čekamo prvi kilometar autoputa koji postoji jedino u neiskrenim osmjesima vladinih činovnika i virtuelnim animacijama na TV-u".

- Jasno je da je prioritetna dionica u izgradnji ovog koridora ona koja povezuje sjever Crne Gore sa Podgoricom, ali ako se usljed prezaduženja i neodrživosti izgradnje za par godina ostane samo na ovoj dionici, onda čitav autoput gubi svoj regionalni integracioni karakter i saobraćajno - transportni smisao, a to nikako ne smije da se desi. Autoput može biti održiv jedino u varijanti snažnog dinamiziranja svih vidova saobraćaja i transporta na ovim prostorima i ukoliko se poveže na koridor X tj. sa Beogradom i Budimpeštom. Drugim riječima, bez snažnog aktiviranja Luke Bar, bez njene konkurentne konekcije na transevropsku transportnu mrežu (TEN-T), i bez konkretne saradnje i jasnih sporazuma sa našim regionalnim partnerima oko ovog projekta nema održivisti autoputa. Ovo će biti ključna pitanja, sa kim god pregovarali, navodi Duraković u saopštenju.

Vlada treba, dodaje Duraković, da ozbiljno pristupi svim aktivnostima koji bi autoput učinila održivim, počev od planiranja saobraćajne mreže, projektovanja, preko definisanja modela izgradne i pravljenja održive finansijeske konstrukcije do izbora dokazanih graditelja.

Portal Analitika