Abiznis

Uslugu prenosa telefonskog broja iskoristilo preko sedam hiljada pretplatnika

razovouok
Uslugu prenosa telefonskih brojeva iskoristilo je 7.018 pretplatnika, od toga 6.315 u mobilnim i 703 u fiksnim mrežama. Uslugu prenosa telefonskih brojeva operatori u Crnoj Gori su počeli da pružaju 1.decembra 2011. godine- saopšteno je iz EKIP-a.

Uslugu prenosa telefonskog broja iskoristilo preko sedam hiljada pretplatnika
Portal AnalitikaIzvor

Prenosivost telefonskog broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da zadrži postojeći telefonski broj pri promjeni operatora. Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu.

U mobilnim mrežama najviše brojeva je prenešeno u T-Mobile 3221 ili 51 odsto, zatim u M:tel 2055 ili 33 odsto, a u Telenor 1039 brojeva ili 16 odsto. Od ukupnog broja prenijetih brojeva, najviše je prenešeno iz Telenora: 3764 brojeva ili 59 odsto, iz T-Mobile 1305 ili 21 odsto i iz M:tela 1246 ili 20 odsto.

Svi brojevi koji su prenijeti između fiksnih mreža su prenijeti iz fiksne mreže Crnogorskog Telekoma u fiksnu mrežu M:tela.

- Usluga prenosivosti telefonskih brojeva korisnicima elektronskih komunikacionih usluga treba da, kroz pospješivanje konkurencije, obezbjedi povoljnije uslove korišćenja usluga i njihov bolji kvalitet - napominju iz EKIP-a.

Pretplatnik koji želi da promijeni operatora podnosi zahtjev operatoru kod kojeg želi da prenese broj, što se ujedno smatra i zahtjevom za raskid ugovora sa starim operatorom. Zahtjev za prenos broja za maloljetna lica podnosi roditelj ili staratelj.

Uz zahtjev za prenos broja fizička lica dostavljaju na uvid važeći identifikacioni dokument, a pravna lica rješenje o registraciji iz CRPS Crne Gore. Takođe treba dostaviti i dokaz o plaćenom mjesečnom računu za pružene usluge kod operatora iz čije se mreže prenosi broj. Operatori za sada korisnicima ne naplaćuju naknadu za prenošenje telefonskog broja.

 

 

Portal Analitika