Društvo

Kavalizacija

2206djurovicNe bi bilo loše znat koliko je državu Crnu Goru koštalo Kavalijevo oduševljenje njome. Oduševljenje tom razglednicom. Odgovorno tvrdim da se Kavali “oduševi” ljepotama svih destinacija u koje  ga pozovu. Prosto nevjerovatno koliko iskrenosti kod jednog čovjeka. Il je po srijedi oportunizam koji modni “ magovi” imaju u malom prstu a koji glasi ”red je pohvalit domaćina kad mi već daje dobre pare”.

Kavalizacija
Portal AnalitikaIzvor

 

 

 

Piše: Saša ĐUROVIĆ

Skoro je objelodanjeno da gro sudija Apelacionog suda „nije u toku sa informacionom tehnologijom”, a jedan od njih je decidno odbio da uči pa je smijenjen. Što bi učio kad sve zna?! Tipično i regionalno pametno, baš kao regionalni vodovod. Da se sve zna najbolje, to je tipično crnogorski. Dobro sad, to malo što nema pojma o informacionim tehnologijama nije strašno, vjerovatno je mislio.

Da nije smiješno bilo bi tužno. Od njih osmoro u Apelacionom sudu samo jedno se “snalazi” na računaru!

Promocija i rasprodaja: Valjalo bi se bavit ovom temom ali ipak, događaj koji je bacio u sjenku ovaj fakat je bio dolazak Roberta Kavalija u Budvu. Namjestio se Kavali kao kec na deset, kako bi se reklo. Pompa kolika se može podić u nekom okruzenju podigla se povodom  njegovog dolaska te su expresno pohrlili  “modni znalci” da vide šta je to ljubljeni im Kavali spremio za ovu sezonu, koje su to boje aktuelne (vrlo bitno za imidž Crne Gore), kakvi su mu modeli koje je radio prije 10 godina, a nije ih mogao nikom prodat pa računa (s’ pravom, znao je đe dolazi) prodaće ih nekom od skorojevića koji bi da bidnu in! Pa se onda sjatio sve go jet set u Budvu, koju zli jezici zovu “Leskovac crnogorskog turizma” u koji je Kavali, kako rekoše, došao da promoviše Crnu Goru!?

Ja sam naivno mislio da je došao iz prethodnih razloga - vlastitog ćara radi. Dosadno mu, nema trenutno pametnijeg posla, neko ga odavde zvao (za kolike pare ?) zašto ne bi spojio lijepo sa korisnim? A on nije zbog toga nego je u stvari prijatelj Crne Gore. Gospode Bože. E onda je Roberto sletio, pa su ga sačekali ni da je kralj, pa je Roberto kao svaki gost koji dodje na poziv pohvalio domaćina i rekao da je oduševljen Crnom Gorom, a naročito, citiram ”obrisima planina u moru što djeluje kao razglednica” te je tako domicilnom življu oči otvorio. Ne bi bilo loše znat koliko je državu Crnu Goru koštalo Kavalijevo oduševljenje njome. Oduševljenje tom razglednicom. Odgovorno tvrdim da se Kavali “oduševi” ljepotama svih destinacija u koje  ga pozovu. Prosto nevjerovatno koliko iskrenosti kod jednog čovjeka. Ili je po srijedi oportunizam koji modni “ magovi” imaju u malom prstu, a koji glasi ”red je pohvalit domaćina kad mi već daje dobre pare”. Koliko mi je poznato, jedini prijatelj, dakle ne poznanik nego prijatelj Kavalija sa ovih prostora je Siniša Mihajlović, dobar igrač a očajan trener srpske reprezentacije.

Prijatelji i “prijatelji”: Kavali kod njega, dakle kod prijatelja,  nikad nije došao u goste, više voli Crnu Goru vjerovatno. A Kavali je došao u Crnu Goru ne zato što Siniša nema more, nego zato što Kavali nema interes. Kavali je rastao na zapadu, tamo dje su interesi iznad emocija i iznad prijateljstva, naravno da to nije karakterno po mojim uzusima, al je to prosto tako, a sve ovo zbog tog što su crnogorski mediji javili da će od Kavalijeve posjete Crna Gora imati koristi!? Bilo bi lijepo da neko objasni o kakvoj se koristi konkretno za državu Crnu Goru radi? Doći će više turista ako je neko kojim čudom van Crne Gore i saznao da je Kavali bio u istoj? Na žalost Crna Gora još uvjek nije svijet! Ona je bila na dobrom putu da postane dio svijeta, ali poslednja dešavanja je dobrano koče u toj nakani! Razne afere, i razne, ne kradje nego kako je sa više etabliranih (da zlo bude veće) adresa rečeno” nelegalno korištenje struje” sa evropske konekcije za potrebe kap-a je koče prilično. Sve to je dobrano usporilo put Crne Gore ka civilizovanom svijetu svidjelo se to nekom ili ne, a ja lično sam zgrožen takvim ponašanjem pa onda i tom činjenicom koja je logičan produkt.

Pri tom predstavnik sindikata KAP-a, ili mrtvaca kog šminkaju, kaže da je “ stečaj u kap-u uveden radi eventualne krize” kao da su dosad radili kao rahmetli Alija Sirotanović, Bog da mu dušu prosti, udarničku. Sjećam se da je neko davno već doveo Klaudiju Šifer kad je bila u naponu snage. Posred ovaca na vrhovima durmitorskih proplanaka, a kad je ona bila na vrhu karijere ali, ne sjećam se nešto da je Crna Gora imala koristi od tog. Neko je imao koristi naravno, al taj neko nije bila država Crna Gora. Nikako ne bih da glumim sveznajućeg, ali bi bilo dobro da ti koji dovode celebrity u Crnu Goru znaju sledeće.

Domaća radinost: Za imidž države je dobro dovesti nekog umnog, uticajnog, obrazovanog i poštovanog, autoritatavnog nikako ne i autoritarnog, iz sfere politike, nauke ili sporta donekle. Kavali nije ništa od navedenog, osim u percepciji dojučerašnjih modela koji su nosili babine kreacije protiv kojih naravno nemam ništa.

Domaća radinost je oduvjek in, al imam protiv novoobogaćenih skorojevića i skorojevićizma. Bila je stvar prestiža slikati se sa Kavalijem, Gospode Bože, sa onakvom ljepotom. Dakle,” kavalizacija” je bila korisna jedino ako je neko doveo Roberta da na tren skrene pažnju sa gorućih problema kakvi su kap ”nelegalno koristenje struje” sa evropske interkonekcije i slične afere a prosto je neshvatljivo, da se to”rešava” na takav način. Pa se vjerovatno i u skladu s tim jedan poslanik  u skupštini, pričajući upravo o kap-u zapitao” jesmo li mi normalna država?!” A onda nastavio “znanje imamo - sirovina imamo! “ Mislim da je elementarni problem u “sirovinama” ipak.

Sve je to zbog sirovina! Iako Bijelo Dugme u pjesmi veli da ”sve je to od lošeg vina”. Da makar jeste od lošeg vina, manje bi trajalo. Crna Gora “sirovina” ima za izvoz. Kamo sreće kad bi neko htio da uveze  te “sirovine” pa da ih izvezemo, gratis. A onaj ko savjetuje crnogorsku vlast da treba da statira u kukuruzu čekajući da EU zaboravi na goruće probleme, niti je dobar savjetnik, a još manje prijatelj Crne Gore. Jer se to prosto neće desiti, ozbiljni zvaničnici su teški na zaborav, pogotovo kad im se ugrožavaju vlastiti interesi.

 

 

 

Portal Analitika