Abiznis

BRAJOVIĆ: Kineska ponuda za auto-put Bar – Boljare prvorangirana!

brajovicok0407
M
inistar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, saopštio je da je  ponuda kineskih kompanija CCCC (China Comunication Construction Company) i CRBC (China Road and Bridge Corporation) za izgradnju auto-puta Bar - Boljare prvorangirana i da će Vlada sa njima nastaviti pregovore u cilju utvrđivanja konačnih ugovora.

BRAJOVIĆ: Kineska ponuda za auto-put Bar – Boljare prvorangirana!
Portal AnalitikaIzvor

Ministar je istakao da je time danas sumirana jedna intenzivna šestomjesečna aktivnost.

- Izgradnja auto-puta Bar– Boljare je naš najveći infrastrukturni projekat od strateškog značaja za Crnu Goru. Angažovali smo radne timove za tehnički i finansijski aspekt ponuda i danas mogu sa zadovoljstvom da kažem da je Vlada usvojila informaciju o realizaciji projekta auto-puta i da je ocjenila da je ponuda kineskih kompnija CCCC i CRBC prvorangirana. Sa njima ćemo nastaviti pregovore, u cilju utvrđivanja konačnih ugovora o projektovanju i izgradnji kao i ugovora o finansiranju – rekao je Brajović na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom finansija Radojem Žugićem nakon sjednice Vlade.

Ministar Brajović je naveo da je ponuđena cijena za izgradnju auto - puta Bar - Boljari, odnosno dionice Smokovac – Uvač – Mataševo -  809 577 356,00 eura.

- Što se tiče finansijskih uslova datih od strane kineske Exim banke oni će biti povlašćeni, a ne komenrcijalni uslovi i podrazumijevaju 20 godina rok otplate uključujući 5 godina grejs perioda i 2 odsto fiksne kamate – rekao je Brajović.

Brajović je istakao da je Vlada razmatrala i ponude turskih i američkih kompanija ističući da su partneri sa kojima se najdalje otišlo, osim CCCC i CRBC, turski konzorcijum „Dogus Gulsan“ i američko-turski konzorcijum Behtel- Enka.

- Svoje interesovanje za realizaciju projekta auto-puta Bar – Boljare odnosno dionice Smokovac – Uvač - Mataševo, ispoljio je veliki broj potencijalnih partnera iz mnogih zemalja. Kontakt je ostvaren sa svima koji su ispoljili interesovanje za realizaciju ovog projekta. Sve kompanije sa kojima smo pregovarali imaju iskustvo u ovom obliku posla i sigurno mogu da otpočnu i završe izgradnju ovakvog projekta – rekao je ministar Brajović.

Bili na "slatkim mukama": Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da je Vlada formirala radnu grupu koja se bavila finansijskim aspektima ovog projekta i da je od tri ozbiljne ponude ustanovljeno da je najbolja ponuda pomenutih kineskih kompanija.brajoviczugic

- Imali smo i u drugim partnerima jako ozbiljne ponude sa  jako dobrim finansijskim aspektima i imali smo slatke muke da donesmo odluke koji prvorangirani ponuđač u ovoj fazi pregovra – rekao je Žugić.

Ministar je poručio da izgradnja auto – puta znači snažan zmajac ekonomskom oporavku Crne Gore.

- Ovim projektom, čini se ulazimo u zonu značajnijih stopa ekonomskog rasta i izlazimo iz onih nepopularnih mjera fiskalnog prilagođavanja. Ovo je tačka u kojoj se naša koalicija u potpunosti slaže – rekao je Žugić.

Ministar Brajović je, odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom početku radova, napomenuo da ne treba licitirati sa tačnim počecima radova ističući da u najoptimalnijem slučaju početak radova treba očekivati do kraja godine.

- Treba međutim sačakati da vidimo kako ćemo završiti sve ove aktivnosti koje ne radi samo Vlada već prolaze  parlamentarnu proceduru – rekao je Brajović.

Ministar je naveo da čitav auto – put nije dogovren jer se radi o cifri od 800 miliona.

- Zamislite kolika bi bila izdvajanja i kontribucije države za čitav auto – put. CCCC i CRBC su ponudili da vrijeme trajanja izgradnje ove  dionice puta bude 48 mjeseci od početka radova – saopštio je Brajović.

Neozbiljne izjave lokalnih funkcionera: Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša juče najavio da će kineske firme biti prvorangirane za izgradnju auto – puta, ministar Brajović je kazao da „smatra neozbiljnim da jedan lokalni funkcioner saopštava stavove koje su prenijeli pojedini mediji“ i da se nada da gradonačelnik „nije htio da uhvati muštuluk“.

- Ako je premijer prije par dana odgovorio da budemo strpljivi i sačekamo četvrtak i sjednicu Vlade i ako sam ja  koji sam po prirodi stvari kao resorni ministar najodgovorniji za ovaj posao stalno govorio da sačekamo i pored ogromnog interesovanja odluku Vlade, smatram neozbiljnim da lokalni funkcioner saopštava stavove koje su prenijeli pojedini mediji. To smatram u najmanju ruku nekorektnim – rekao je Brajović.

On je rekao da se uvijek zalagao za to da svako radi svoj posao i da se ne teži eksluzivnošću kada se komentariše posao koji obavlja neko drugi.

- Ima jedan crnogorski običaj da se za uhvaćeni muštuluk dobija poklon nadam se da to nije bio motiv – poručio je Brajović.

Portal Analitika