Društvo

Manteli odao priznanje Vojsci Crne Gore

samardzicok
N
ačelnik Generalštaba odbrane Italije admiral Luiđi Bineli Manteli odao je priznanje Vojsci Crne Gore (VCG) za angažovanje u multinacionalnim misijama i operacijama i podržao je na njenom evroatlantskom putu.

Manteli odao priznanje Vojsci Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, načelnik Generalštaba VCG Dragan Samardžić boravi u zvaničnoj posjeti Oružanim snagama Italije, gdje se sastao sa Mantelijem.
Navodi se da je razgovarano o bilateralnoj saradnji između Vojske Crne Gore i Oružanih snaga Italije, a posebnu pažnju su posvetili analizi dosadašnjih zajedničkih aktivnosti. 
“Na sastanku je analizirano zajedničko učešće u misiji “EUNAVFOR ATALANTA” i razmatrana moguća zajednička saradnja u nekim drugim misijama i aktivnostima. Kao jedno od mogućih polja saradnje potencirana je Sajber /Cyber/ odbrana”, kaže se u saopštenju.
Ocijenjeno je da treba nastaviti razgovore oko unaprijeđenja saradnje mornarica u okviru ADRION inicijative i mogućeg formiranja zajedničkih regionalnih pomorskih snaga za reagovanje na poziv u kriznim situacijama.
Kako je saopšteno iz tog resora, Samardžić se zahvalio Oružanim snagama Italije na podršci Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore. 
“Samardžićje naglasio veoma dobru i obostrano korisnu saradnju koja se najviše ogleda angažovanjem pripadnika Mornarice Vojske Crne Gore na brodovima Mornarice Italije u međunarodnoj operaciji Evropske Unije (EU) – ATALANTA u vodama Somalije i školovanje crnogorskih kadeta na italijanskim vojnim akademijama”, kaže se u saopštenju.
Iz Ministarstva su naveli da je Samardžić posjetio je komandu Mornarice Italije.
Precizira se da su tokom posjete, Samardžiću prezentovane misije, zadaci i struktura italijanske flote, kao i planovi daljih reformi i modernizacije ovog vida italijanskih Oružanih snaga. 
“Takođe, razgovarano je o bezbjednosnim izazovima na moru sa kojim se region suočava i mogućnostima za pronalažanje zajedničkih odgovora na buduće izazove”, kaže se u saopštenju.
Navodi se da je Samardžić obišao i Operativni centar Mornarice i Virtuelni regionalni centar za kontrolu pomorskog saobraćaja (V-RMTC), projekat u kojem je Mornarica VCG jedan od učesnika. (Mina)

Portal Analitika