Abiznis

Dožić: KAP dostavio veći dio tražene dokumentacije DRI

0407nebojsaD_1
Kombinat aluminijuma dostavio je veći dio traženih informacija Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), čiji će predstavnici sjutra posjetiti kompaniju kako bi brže prikupili i nedostajući dio dokumentacije, saopštio je predstavnik Vlade u Odboru direktora fabrike, Nebojša Dožić.

Dožić: KAP dostavio veći dio tražene dokumentacije DRI
Portal AnalitikaIzvor

- Ovih dana smo napravili dodatne napore i uspjeli smo da prikupimo veći dio dokumentacije koje je tražila DRI, što smo im danas i poslali, rekao je Dožić agenciji Mina-business.

Dožić je podsjetio da su u KAP ranije ušli pripadnici Uprave policije, Sektora za privredni kriminal, koji su rekli da imaju prioritet da prikupe sve potrebne informacije za njih.

- U usmenoj komunikaciji sa članom Savjeta DRI, Branislavom Radulovićem dogovorili smo se da sjutra njihov predstavnik dođe u KAP i da se u ličnom kontaktu sa kompetentnim ljudima iz KAP-a dobije odgovore na sva eventualna pitanja i nejasnoće, kazao je Dožić.

On je naveo da bi na taj način trebalo što prije da se pronađe i dostavi nedostajuća dokumentacija. “ Napravili smo sve što je u našoj moći da što prije i na što kvalitetniji način DRI dobije sve potrebne odgovore”, dodao je Dožić.

DRI je nedavno tražila od ministra ekonomije, Vladimira Kavarića, da preko predstavnika države u KAP-u u roku od 15 dana obezbijedi dokumentaciju kako bi mogli da krenu u postupak revizije, odnosno provjere dugova te fabrike.

DRI je to zatražila na osnovu skupštinskih zaključaka koji su usvojeni 30. aprila i koji predviđaju da revizor uradi provjeru dugova aluminijumske fabrike. To je prvi put da jedan državni organ zatraži svu dokumentaciju koja se odnosi na KAP.

Revizori traže da se dostave praktično svi dokumenti, od statuta do finansijskog izvještaja od 2005. do prošle godine. Oni zahtijevaju dostavljanje bruto bilansa za čitavi period od kada su Rusi ušli u KAP, a Vlada će morati da obezbijedi i sve zapisnike sa sjednica Borda direktora i skupština akcionara.

DRI je zatražila i da joj se dostavi pregled bankarskih računa kod banaka sa stanjem na kraju svake godine, izvještaji o otpisu sumnjivih i spornih potraživanja po godinama, pregled primljenih i datih avansa, kao i nabavki, ulaganja i prodaje osnovnih sredstava. Posebno treba dostaviti planove otplate kredita prema stranim bankama.

Nedavno je Vlada formalno tražila uvođenje stečaja u KAP, o čemu će se odlučivati na ročištu 16. jula.

 

 

 

 

Portal Analitika