Svijet

Egipat: Vojska svrgnula Morsija i raspisala izbore

0307kairo1
P
ortparol egipatske vojske je večeras u televizijskom obraćanju potvrdio da je Mohamed Morsi svrgnut s vlasti, prenosi Index.hr.

Egipat: Vojska svrgnula Morsija i raspisala izbore
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednička ovlašćenja privremeno će preuzeti egipatski Ustavni sud, a pripremaju se vanredni izbori. U prelaznom periodu Egiptom će upravljati tehnička vlada. Vojska je takođe privremeno suspendovala egipatski Ustav.

Kako javljaju egipatske državne novine Al-Ahram pozivajući se na izvore bliske vlasti, vojska je Morsiju saopštila da više nije predsjednik.

U toku je obraćanje lidera političke opozicije Mohameda El-Baradeja, koji treba da izloži plan političke tranzicije Egipta. On kaže da se ponavlja revolucija iz 2011. godine. Njegovom predstavljanju tzv. "mirovnog plana" prisustvuju i generali egipatske vojske, te pripadnici pokreta mladih Tamarud koji je takođe pozivao na rušenje Morsija i Muslimanskog bratstva s vlasti.

Tenkovi se i dalje raspoređuju na područjima Kaira gdje se održavaju protesti, u prvom redu u blizini predsjedničke palate, državne televizije i na trgovima Tahrir i Nada.

Vatromet ne prestaje nad Tahrirom, koji je centar protesta protiv Morsija. "Narod i vojska su jedna ruka", uzvikuju protestanti.

 

Portal Analitika