Svijet

Egipat: Počeo vojni udar, Morsi zatvoren u baraci

0307soliders
U
ltimatum kojim je egipatska vojska zaprijetila vlastitim smjernicama islamističkom predsjedniku Mohamedu Morsiju ako on ne ispoštuje zahtjeve naroda, istekao je oko 17 časova, a egipatski predsjednik je u saopštenju rekao da ne odstupa, prenosi T portal.

Egipat: Počeo vojni udar, Morsi zatvoren u baraci
Portal AnalitikaIzvor

Morsi je odlučio da ostane u barakama Republičke garde u predgrađu Kaira, u blizini svoje kancelarije. Njegovi bliski saradnici su napustiti taj smještaj nakon 17 časova.

Kako prenosi Al Džazira, Morsi je nakon isteka roka jedino predložio konsezus vlade, kao prvi korak da zemlja izađe iz krize.

Savjetnik za komunikacije Jaser Hadarar rekao je kako još nije jasno je li Morsiju dozvoljeno da se vrati u predsjedničku palatu, u kojoj je proveo prošlu noć. Njegova poruka simpatizerima je da se odupru vojnom udaru na miran način i bez nasilja prema bilo kome.

Vojska je najavila da će objaviti saopštenje nakon isteka roka, ali nije precizirala u koliko sati. Ona je u ponedjeljak dala 48 sati islamističkom predsjedniku da udovolji zahtjevima naroda, koji danima masovno poziva na njegov odlazak. S druge strane, prije sat vremena je blokirala most prema Univerzitetu Kairo, prenosi Al Džazira.

Morsi je sinoć kategorički odbacio napuštanje vlasti. Odbacio je ultimatum vojske i rekao da se će neće pokoriti ni jednom diktatu.

Morsijev savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao je da se bliži vojni udar i da se očekuje nasilje vojske i policije tokom rastjerivanja Morsijevih sljedbenika okupljenih na demonstracijama.

- Danas ni jedan vojni udar ne može da uspije bez većeg krvoprolića - napisao je Esam El-Hadad na svom Facebook profilu, dodajući da bi to mogao biti njegov post.

Prije isteka roka, šef egipatske vojske Abdel Fatah al-Sisi se sastao s predstavnikom oporbe Mohamedom El-Baradejem i vjerskim čelnicima, rekao je jedan vojni izvor. Predstavnici salafističke stranke Al-Nur i Stranke slobode i pravde takođe su bili pozvani, ali nisu se pojavili u ministarstvu odbrane gdje se vode rasprave.

Portparol vojske, brigadir Ahmed Ali je u saopštenju potvrdio da će se vojno vođstvo sastati s vjerskim, političkim nacionalnim predstavnicima i čelnicima pokreta mladih i dodao da će nakon tog sastanka biti objavljeno saopštenje.

Portal Analitika