Svijet

Portugalu prijeti pad vlade zbog štednje?

0307coelho
P
ortugalu prijeti pad vlade. Ministri finansija i vanjskih poslova podnijeli su ostavke zbog insistiranja Evropske unije na mjerama štednje, a portugalski mediji pišu da bi ostavke mogli ponuditi još neki ministri, prenosi Index.hr.

Portugalu prijeti pad vlade zbog štednje?
Portal AnalitikaIzvor

Spekuliralo se da bi ostavku mogao podnijeti i premijer Pedro Pasoz Koeljo, ali on je to demantovao. U obraćanju naciji poručio je da nema namjeru da odstupi, ali je pitanje hoće li Koeljo uspjeti da održi svoju vladu na okupu.

- Portugal mora hitno da riješi ovu krizu - poručio je Žoze Manuel Baroso, šef Evropske komisije, koji je takođe Portugalac.

Međutim, on nije ponudio nikakve savjete na koji način bi kriza, koja se godinama stvarala, mogla biti ekspresno riješena.

Analitičari strahuju da bi situacija u Portugalu ponovo mogla da razbukta krizu u Evropi. Zbog najnovije političke krize kamate na desetogodišnje obveznice Portugala rapidno su skočile za čak 1,32 odsto i ponovo se približile granici od osam posto.

Strahuje se da će Portugal ponovo morati da zatraži pomoć od Evropske unije, MMF-a i Evropske centralne banke. Prijevremeni izbori stvorili bi dodatne komplikacije, s obzirom da bi doveli do novih odugovlačenja u sprovođenju reformi koje su nužne da se portugalska ekonomija podigne na noge.

Portal Analitika