Svijet

Avion bolivijskog predsjednika napustio Beč, ni traga od Snoudena

0307evomorales
A
vion bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, koji je prizemljen u Austriji zbog sumnje da se u njemu nalazi i Edvard Snouden, napustio je Beč, prenosi agencija Anadolija.

Avion bolivijskog predsjednika napustio Beč, ni traga od Snoudena
Portal AnalitikaIzvor

Morales je prisustvovao forumu u Rusiji, a prilikom njegovog povratka objevljeni su određeni navodi o tome da se u njegovom avionu nalazi Edvard Snouden kojeg američke vlasti terete za špijunažu zbog objavljivanja podataka o tome da Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) Sjedinjenih Američkih Država prisluškuje telefonske pozive i prati podatke o građanima putem interneta.

Moralesov avion je prizemljen u Austriji nakon što su Francuska i Portugal zatvorile svoje vazdušne prostore. Francuska je kasnije opovrgnula te navode, a portparol Ministarstva vanjskih poslova te zemlje, Filip Lalio je saopštio da su francuske vlasti dozvolile da avion preleti Francusku. Ministarstvo vanjskih poslova Španije objavilo je slično saopštenje u kome se navodi da je Moralesov avion imao dozvolu za prolazak kroz vazdušni prostor te zemlje.

Ambasador Bolivije pri Ujedinjenim nacijama Saša Liorenti je kazao da prizemljenje Moralesovog aviona zaslužuje određene posljedice. On je dodao da zatvaranje zračnog prostora Francuske, Portugala, Španije i Italije krši međunarodno pravo. Liorenti smatra da je SAD naredio zatvaranje vazdušnih prostora ovih zemalja, te da je stav Francuske, Portugala, Španije i Italije "agresivan".

- Ovakav nastup tih zemalja izložio je život predsjednika Moralesa opasnosti - rekao je on.

Austrijske i bolivijske vlasti odbile su navode o Snoudenovom prisustvu u avionu. Pretpostavlja se da se Snouden još nalazi u Rusiji, na aerodromu Šeremetjevo.

Foto: abcnews.go.com

Portal Analitika