Abiznis

Potpisana inicijativa za uključivanje u roming regulativu EP

0307MIDT
N
a regionalnom sastanku za uključivanje u roming regulativu Evropskog parlamenta i Savjeta EU za roaming javnih mobilnih komunikacionih mreža u okviru Evropske unije, resorni ministri Makedonije, Srbije i Crne Gore: Ivo Ivanovski, Rasim Ljajić i Vujica Lazović potpisali su inicijativu, koja će biti upućena generalnom direktoru KONEKT-a Evropske Komisije Robertu Madelinu u Brisel.

Potpisana inicijativa za uključivanje u roming regulativu EP
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora, Makedonija i Srbija, kao zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, jasno, nedvosmisleno i kontinuirano ispoljavaju odlučnost na putu ka evropskim integracijama. U tom kontekstu radi daljeg uključivanja evropskog prava i standarda u naša društva, prihvatanje inicijative za uključivanje u roaming regulativu Evropskog parlamenta i Savjeta EU za roaming javnih mobilnih komunikacionih mreža u okviru Evropske unije, doprinijelo bi smanjenju roaming cijena servisa i povećanom saobraćaju, što bi omogućilo dalji razvoj konkurentnosti na tržištu.

Takođe, obezbijedilo bi se da korisnici mobilnih javnih komunikacionih mreža, kada putuju ne plaćaju previsoke cijene za usluge roaminga širom Evropske Unije u poređenju sa konkurentnim nacionalnim cijenama, prilikom pozivanja i primanja poziva, slanja i primanja SMS poruka i usluga prenosa podataka.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović povodom potpisivanja inicijative istakao je da je Crna Gora snažno posvećena evropskim i evroatlanskim integracijama.Vlada Crne Gore nastoji da obezbijedi što bolje uslove za kvalitetniji život građana u svim segmentima života i rada, posebno u dijelu razvoja informaciono - komunikacionih tehnologija, odnosno izgradnje informacionog društva u našoj državi.

- Valorizacija inicijative za uključivanje u roaming regulativu Evropskog parlamenta će značiti puno, prije svega građanima Crne Gore. Crna Gora je zemlja sa izuzetno visokim procentom korišćenja mobilnih telefona, odnosno po broju korisnika jedna smo od prvih zemalja svijeta. Naravno, i u tehnološkom smislu sektor telekomunikacija je na visokom nivou, a u našoj zemlji posluju tri operatora mobilne i fiksne telefonije, od kojih su neki svjetski tehnološki giganti, koji diktiraju pravce razvoja ove oblasti na globalnom nivou.

Želim da izrazim uvjerenje da će ova naša inicijativa naići na razumijevanje u Evropskoj Komisiji i da ćemo uskoro osjetiti benefite od našeg današnjeg okupljanja - istakao je između ostalog Lazović.

Na sastanku je dogovoreno da se u septembru održi novi susret ministara na kojem će biti potpisan Memorandum o saradnji iz oblasti telekomunikacija i informacionog društva Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Portal Analitika