Abiznis

VUČKOVIĆ: Prikupljamo dokaze o neovlašćenom snabdjevanju KAP-a

vuckovicok0307
V
ršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković rekao je da je tužilaštvo, kada je u pitanju neovlašćeno snabdjevanje KAP-a električnom energijom, u fazi prikupljanja dokaza. U okviru današnjeg kontrolnog saslušanja pred skupštinskim odborom za ekonomiju finfnsije i budžet na kojem je raspravljano o eventualnom postojanju nezakonitih radnji i povrede interesa države u vezi sa snabdijevanja KAP-a električnom energijom, Vučković je saopštio što je sve preduzeto po tom pitanju.

VUČKOVIĆ: Prikupljamo dokaze o neovlašćenom snabdjevanju KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

- VDT je na osnovu informacija iz medija saznao da je iz CGES uzimao energiju iz mreže evropskih operatera. Na osnovu ovih saznanja u tužilaštvu je formiran predmet i u toku su mjere i radnje o prikupljanju podataka i dokaza. Uprava policije ne čekajući zahtjve VDT-a preduzela je mjere i radnje u pravcu prikupljanja dokaza. Ministarstvo ekonomije je dostavilo VDT-u izvještaj, a policijski službenici po svojim prvim operativnim saznanjima informisali su nas o prvim prikupljenim podacima. U fazi smo prikupljanja dokaza i ne bi bilo umjesno da pravimo bilo kakve promjene bez konkretnog rezultata – rekao je Vučković na današnjem kontrolnom saslušanju.

Zamjenica VDT-a Ljiljana Radović rekla je da su formirali i posebni predmet u kome će se preispitati odgovornost vezana za izdavanje državnih garancija 2010. i 2011. godine a na osnovu izvještaja koji je uradila državna revizorska institucija (DRI).

Rad odbora je nakon toga protekao  u opširnom obrazlaganju članova iz Demokratskog fronta o tome kako je KAP zapao u situaciju u kojoj se nalazi.

Poslanik DF-a Strahinja Bulajić rekao da kad bi došlo do arbitraže otkrilo bi se da je ugovor o poravnanju katastrofalan i poguban po privredu Crne Gore. On je istakao da garancije KAP-a njesu 102 miliona već da su sa  kamatama preko 170 miliona eura.

Naglasio je da je nemoguće da je KAP krao struju a da Vlada nije znala za to.

- Nemoguće je de KAP krade struju, njemu struju doprema CGES a Vlada je većinski vlasnik CGES-a i nemoguće je da ne zna što se dešava. Ako EPCG izgubi  dug od 240 miliona od kojih je 43 miliona dužan KAP a 9 miliona Montenegrobonus onda je EPCG na pragu uništenja – rekao je Bulajić i postavio pitanje  „da li je Vlada saučesnik u toj krađi struje i ima li tu posla za tužilaštvo”.

Vučković je odgovorio da su na osnovu informacija ministarstva ekonomije i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, CGES nije mogao jednostrano da isključi KAP i da „u ovom trenutku ne može da pružiti više odgovora”.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević nakon dvdesetominutnog izlaganja, pitao je VD Vrhovnog državnog tužioca da li je u okviru svojih istražnih radnji obuhvatio lica koja su potpisala poravnanje, da li je obuhvaćen premijer Milo Đukanović i da li tužilaštvo za to ima kapaciteta.

Vučković je odgovorio  da se ne može raditi o saslušanju Vrhovnog državnog tužioca jer je on došao u svojstu zamjenika VDT-a.

- Poslanik Medojević ima svoje viđenje i nadam se da će biti u prilici da razgovara o tim svojim saznanjima – prokomentarisao je Vučković Medojevićevo izlaganje.

Član Senata Vrhovne državne revizorske institucije Branislav Radulović koji je takođe bio na saslušanju rekao je da će sva dokumentacija i informacije kojima raspolaže DRI biti dostupne Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Portal Analitika