Abiznis

Opozicija: Pad garancija za KAP jednak padu Vlade

kapicgarancuok
Nakon što su iz Ministarstva finansija juče saopštili da su aktivirane garancije za Kombinat aluminijuma od 102 miliona eura u opoziciji su saglasni u ocjeni da je aktiviranje garancija jednako padu Vlade.

Opozicija: Pad garancija za KAP jednak padu Vlade
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik DPS-a Zoran Jelić međutim kaže da je takav scenario bio očekivan te vjeruje da će resorno ministarstvo i Vlada naći adekvatno rješenje i izlaz iz trenutne situacije:

’’Čim pokrenete stečaj, pravilo je da se odmah aktiviraju I garancije, tako da je to očekivan potez na koji će Vlada i resorno ministarstvo dati adekvatan odgovor i naći pravo rješenje u narednim danima. Vlada je uvijek davala potrebna rješenja, međutim ta rješenja nijesu uvijek nailazila na podršku u Supštini, podsjetimo se samo zaključaka o KAP-u. Zaključci Vlade u kojima je imala plan kako da riješi situaciju nijesu prošli, prošli su neki drugi pa se moralo i pristupiti onda nekim drugim rješenjima - kazao je Jelić Radiju AntenaM.

Lider SNP-a Srđan Milić sa druge strane misli drugačije. Kaže da je za složenu ekonomsku situaciju u državi jedini krivac aktuelna vlast te da će upravo oni za to i snositi odgovornost:

’’Jasno je i sa moralne, i sa političke i ekonomske i socijalne tačke gledišta da je ova Vlada pala. Imamo situaciju da ne smijemo samo analizirati, već moramo konkretno djelovati. Sa druge strane, mislim da će biti raznih pokušaja, licemjernih pokušaja pojedinih kolega iz vladajuće većine da prebace teret odgovornosti možda na sadašnjeg ministra finansija, možda na nekog drugog. Niko normalan ne bi potpisao onakav ugovor o poravnanju i dogovorio ga, a dogovorili su ga DPS iSDP, odnosno Milo Đukanović i Ranko Krivokapić. Ja smatram da su i Đukanović i Krivokapić kao i članovi Vlade normalni ljudi, tako da je očigledno da je neko bio podložan korupciji. Aktiviranje garancija je javni poziv za VDT da uzme nalaz DRI i da odmah krene da djeluje - rekao je Milić podgoričkom radiju.

Kako su garancije za KAP u vezi sa rebalansom budžeta Milić je upitan i da li misli da će rebalans biti podržan u parlamentu:

’’Svima je jasno da su se Đukanović i Krivokapić dogovorili o rebalansu budžeta. Imaćemo amandman SDP-a, koje je dogovoren sa DPS-om, kojim će osnov prijedloga rebalansa isključii dio za EPCG I pokrivanje računa, ali će zdušno podržati i DPS I SDP da se kroz rebalans budžeta utvrdi obaveza svih nas da izmirimo i ovih 102 miliona za garancije.’’

I Strahinja Bulajić iz DF-a saglasan je sa Milićem. Kaže da su, kako je ocijenio, grobnica privrede Crne Gore kupoprodajni ugovor te onaj o poravnanju iza kojih stoji aktuelna vlast. Dodaje da trenutno stanje može biti okidač i dovesti do pada Vlade:

’’Ukoliko rebalans budžeta ne dobije potrebnu većinu u parlamentu to neće po automatizmu dovesti do pada Vlade. Ipak, uz neke dodatne faktore može biti jedan od razloga, može da je zaljuja dobro pa i da je obori.’’

Istog je mišljenja kao i njegove opozicione kolege i Mladen Bojanić iz Pozitivne:

’’Biće vrlo nezgodno izaći iz svega ovoga i ono što smo odavno tvrdili da još jednom ponovim - onaj ko je kreirao ovaj problem, a to je Vlada Crne Gore sigurno neće naći rješenje i konačno je valjda svima jasno da ova Vlada više ne smije da uživa podršku poslanika u parlamentu. Iskreno se nadam da će joj Skupština Crne Gore prvom prilikom otkazati povjerenje.’’

Podsjetimo iz Ministarstva finansija je juče saopšteno da su VTB i OTP banka aktivirale garancije izdate za kredite koje su te dvije banke odobrile Kombinatu aluminijuma u iznosu od 102 miliona eura. Saopšteno je i da u vezi sa tim, Vlada pregovara o sklapanju kreditnih aranžmana, čije je izvršenje planirano rebalansom budžeta, a koji čeka odobrenje Skupštine.

 

 

Portal Analitika