Politika

Ranko Krivokapić najozbiljniji kandidat za funkciju predsjednika PS OEBS-a

okranko
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, najozbiljniji je kandidat da sjutra bude izabran za predsjednika Parlamentarne Skupštine OEBS-a.

Ukoliko bi bio izabran Krivokapić bi zvanično postao prvi crnogorski političar koji je izabran na tako visoku međunarodnu funkciju.

(Iz Istanbula specijalno za Portal Analitika)

Ranko Krivokapić najozbiljniji kandidat za funkciju predsjednika PS OEBS-a
Portal AnalitikaIzvor

 

 

Prema pouzdanim saznanjima Portala Analitika Krivokapićevu kandidaturu podržalo je potpisima preko 100 poslanika PS OEBS-a među kojima i američki, ruski i srpski poslanici. Važno je napomenuti da i zemlja domaćin Turska snažno podržava Krivokapićevu kandidaturu jer se njihov kandidat za predsjednika povukao u korist kandidature prvog čovjeka crnogorskog parlamenta.

Krivokapić je do sada u OEBS-u obavljao funkciju člana ad hok Odbora za transparentnost i reformu OEBS-a.

okOEBS
Krivokapićev
protivkandidat je šef švedske delegacije pri PS Kent Harsdet. Njega je podržao Nordijski savjet, odnosno Danska, Island, Norveška, Finska i Švedska.

Pravo glasa ima 328 poslanika PS OEBS-a a mandat predsjednika PS OEBS-a traje godinu dana sa mogućnošću da taj mandat bude produžen na još godinu dana.

Predsjednik PS OEBS-a ima značajna ovlašćenja među kojima je i pravo da postavlja šefove posmatračkih misija za nadgledanje izbora.

Ko će biti izabran na tako značajnu međunarodnu funkciju znaće se sjutra oko 13 časova po turskom vremenu. Zajedno sa Krivokapićem u crnogorskoj delegaciji na XII zasijedanju PS OEBS-a su poslanici Goran Danilović i Milutin Simović.

Pored izbora predsjednika PS OEBS-a tema ovogodišnjeg zasijedanja je 40 godina od potpisivanja završnog Helsinškog akta, u sklopu koje se diskutuje o ključnim izazovima sa kojima će se suočiti Parlamentarna skupština kao i cjelokupni OEBS u narednom periodu sa akcentom na postojeća krizna područja i zamrznute konflike na području OEBS-a.

PS OEBS-a je najveća parlamentarna Skupštına na svıjetu, koja predstavlja parlamentarnu dimenziju OEBS-a i broji 57 zemalja, odnosno, 323 člana čiji je glavni zadatak da olakša interparlamentarni dijalog.

PS OEBS-a je ustanovljena 1990. godine na samitu u Parizu kako bi se promovisala veća uključenost nacionalnih parlamenata u OEBS-u i od tada je postala aktivan i cijenjen dio OEBS porodice.

Parlamentarna skupština igra vodeću ulogu u oblasti posmatranja izbora u zemljama članicama OEBS-a još od 1993.godine. Prisustvo posmatrača dovodi do povećanja značaja zakonodavne vlasti što dalje utiče na uspostavljanje ravnoteže sa izvršnom vlašću.

N.Zečević

 

 

Portal Analitika