Svijet

Hrvatski europarlamentarci zauzeli svoja mjesta

hrvatiuparlamentu
P
rvog dana članstva Hrvatske u Evropskoj uniji pred zgradom Evropskog parlamenta u Strazburu podignuta je hrvatska zastava, a 12 hrvatskih europarlamentaraca i službeno je zauzelo svoja mjesta u Parlamentu.

Hrvatski europarlamentarci zauzeli svoja mjesta
Portal AnalitikaIzvor

Ceremoniji podizanja zastave svjedočilo je mnoštvo predstavnika europskih institucija i medija, uz prigodne riječi predsjednika EP-a Martina Šulca i predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, koji je na čelu hrvatske delegacije u Strazburu.

Šulc je još jednom srdačno zaželio dobrodošlicu Hrvatskoj u Evropsku uniju, istaknuvši da je to divan i istorijski dan za Hrvatsku, Evropu i Evropski parlament. Leko se nadovezao i ustanovio da je to  dan radosti koji s Hrvatskom dijeli cijela Evropa.

“Posebno je lijepo takav događaj dijeliti u Strazburu, gradu koji je simbol pomirenja, otvorene i ujedinjene Europe“, rekao je Leko. Dodao je da je Hrvatska, koja ima duboke korijene u evropskom civilizacijskom krugu, ponovo osigurala mjesto u Evropi te zahvalio svima koji su pomogli u postizanju tog cilja.

Hrvatsku i evropsku zastavu donijeli su potom pripadnici Eurocorpsa te napravili krug oko stubova na kojima vijore zastave ostalih država članica EU-a. Podizanje zastave započelo je u juče u 17 sati, uz himnu 'Lijepa naša', a potom i hrvatsku verziju evropske himne, „Ode radosti“ u u izvođenju klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

Nakon ceremonije, okupljeni su krenuli u zgradu na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta, koju je Šulc započeo novim iskazom tople dobrodošlice Hrvatskoj. Poručio je i da je imao priliku biti u Zagrebu u ponoć, gdje je svjedočio entuzijazmu kakav već dugo nije vidio. Poruka je bila jasna – ujedinjenje Evrope nije gotovo, napomenuo je Šulc, čiju su izjavu europarlamentarci potom nagradili pljeskom.

“Sada možemo pozdraviti nove hrvatske kolege, predstavnike hrvatskog naroda“, nastavio je Šulc, privilegiran, kako je rekao, zbog časti što ih može danas pozdraviti u Evropskom parlamentu.

Hrvatske europarlamentarce prozivao je po abecednom redu, pa mu je prvi ruku došao dati Marino Baldini (SDP). Izjave hrvatskih zastupnika nisu bile predviđene; rukovanje je ovjekovječeno kamerama i fotoaparatima, nakon čega je Baldini produžio do svog zastupničkog mjesta.

Slijedili su Biljana Borzan (SDP), Zdravka Bušić (HDZ), Ivana Maletić (HDZ) i Sandra Petrović Jakovina (SDP). Tonino Picula (SDP) nije izdržao, te je zagrlio presretnog Schulza, čega se pak suzdržao Andrej Plenković (HDZ). Rukovanje su potom odradili i Davor Stier (HDZ), Dubravka Šuica (HDZ), pravašica Ruža Tomašić uz zgrčeni polusmiješak, Oleg Valjalo (SDP) i laburist Nikola Vuljanić.

 

(t-portal.hr)

Portal Analitika