Svijet

U skladištu njujorškog aerodroma pronađeni dijamanti vrijedni 600 miliona dolara

dijamant
U
istom skladištu njujorškog aerodrom JFK iz kog je prošle nedjelje ukradeno 1,2 miliona dolara u kešu ove nedjelje se našao kontejner s dijamantima vrijednim 600 miliona dolara i sa velikom rupom - tolikom da su se kroz nju vidjeli paketići i da je svako mogao da zavuče ruku i zagrabi sadržaj - ali uprkos tome, pravim čudom, nije ukradeno ništa.

U skladištu njujorškog aerodroma pronađeni dijamanti vrijedni 600 miliona dolara
Portal AnalitikaIzvor

Oba kontejnera - onaj s ukradenim novcem i ovaj s dijamantima - stigla su letovima “Svis erlajnza” iz Ciriha, tako da američki stručnjaci za bezbjednost tvrde da “švajcarsko obezbjeđenje ima više rupa nego njihov sir”.

Oni se iščuđavaju činjenici da je neko mogao naprosto da zavuče ruku i da izvadi kesice s dijamantima, a još više da niko to nije i uradio jer je između prispijeća aviona i otkrića da je kontejner oštećen prošlo oko sat vremena.

U kontejneru koji je još bio zapečaćen, ali je na njemu zjapila povelika rupa, nalazila se isporuka dijamanata vrijednih oko 600 miliona dolara i namijenjenih američkim juvelirima. Čim je problem otkriven, kontejner je prebačen na obezbijeđenu lokaciju za raspakivanje i sadržaj je upoređen sa onim navedenim u deklaraciji - samo da bi se konstatovalo da ništa ne nedostaje.

Lopovi od prošle nedelje još nisu pronađeni

Prošlog vikenda, lopovi su na istom aerodromu, uz pomoć viljuškara za transport, napravili rupu u kontejneru za ispruku novca i kroz nju ukrali svežnjeve novca u ukupnoj vrijednosti više od milion dolara, dok su još 92 miliona dolara morali da ostave u kontejneru. Krađa je otkrivena tek nakon njegovog prispijeća na odredište.

Policija sumnja da je krađu izvršio neko od radnika na aerodromu i namjerava da sve zaposlene podvrgne ispitivanju na poligrafu.

Rekordnih pet miliona dolara

Najveća krađa u istoriji aerodroma JFK dogodila se 11. decembra 1987, kada je sa tarminala “Lufthaze” ukradeno pet miliona dolara. Radilo se o za to vrIJeme najvećoj krađi gotovog novca u SAD, i o njoj je snimljen i film “Dobri momci”.

(blic.rs)

Portal Analitika