Region

Prikupljanje potpisa za CNV održano i u Nišu

slobo5
P
rije neki dan, tačnije, novinarka niške televizije „Belle Amie“ postavi mi pitanje što to fali Crnogorcima u Srbiji pa nam (vam) treba Nacionalni savjet. Bješe to prigodom organizovanog prikupljanja potpisa za pokretanje inicijative za izbor Crnogorskog nacionalnog savjeta u organizaciji Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "MONTENEGRO" iz Niša , budući da sljedeće godine u proljeće, pada termin za raspisivanje izbora za nacionalne savjete svih nacionalnih manjina u Srbiji.

Prikupljanje potpisa za CNV održano i u Nišu
Portal AnalitikaIzvor

 

slobo
Prikupljanje potpisa za CNV u Nišu
: Oni po drugi put, mi Crnogorci, po prvi put.  Nije malo Crnogoraca koji kažu da je to našom krivicom. Meni, pak, to liči na moje djetinjstvo kad mi nijesu ginule batine kad se desi bilo kakav problem, jer si kod svojih roditelja uvijek ti bio kriv. Makar što si se zatekao đe si se zatekao. Iako se svi političari zaklinju da su odnosi Crne Gore i Srbije podignuti na jedan viši nivo, mi Crnogorci u Srbiji to mnogo ne osjećamo. Jedino kad su u pitanju pojedine  lokalne zajednice, ne računajući one u Beogradu, postoji drugačiji odnos i daleko veća spremnost na saradnju sa lokalnim udruženjima Crnogoraca. I to nije skorašnja pojava. Tako je i ovaj put niška opština Medijana ustupila svoje prostorije za prikupljanje potpisa za Nacionalni savjet. Teško je opisati sa kojim su entuzijazmom, trudom i minimalnim sredstvima, koja su sami odvojili od svoje oskudice, članovi „Montenegra“  obelježili ovaj važan događaj.

slobo1
Bili su prisutni i predstavnici crnogorske ambasade Crne Gore u Beogradu, Milan Lakić i Mirko Zečević, predstavnici udruženja "NIKOLA I" iz Vrbasa i udruženja "MONTENEGRO" iz Beograda, kao i prijatelji Crne Gore iz udruženja "SVETO SRCE SRBIJE" iz Aleksinca - dr Marko Jovanović i predstavnik bugarske nacionalne manjine dr Krum Veličkov, kao i predstavnici lokalnih medija. Na početku, odata je pošta minutom ćutanja nastradalim rumunskim državljanima u autobuskoj nesreći u kanjonu Morače i četvorici mladića koji su nastradali u Dobrim vodama. Zatim su intonirane himne države Srbije i države Crne Gore. Treba li reći da je to po protokolu propisanom odgovarajućom legislativom, ali i izraz poštovanja prema zemlji u kojoj živimo.  Teško nam je zamislivo da se neke političke partije bore za vlast u Crnoj Gori a da nemaju svijest o elemetarnom poštovanju zemlje u kojoj se ostvaruju i čak bore da odlučuju o njoj!slobo6
Prikupljanje potpisa u Nišu propratile su dvije lokalne televizije od regionalnog značaja. Interesovanje gledalaca nakon televizijskih izvještaja, kraćih izjava Lakića, Zečevića i moje malenkosti , bilo je izuzetno. Mnogobrojni pozivi i želja da se da glas ponukale su NTV iz Niša da naprave emisiju sa uključenjem gledalaca, o čijem terminu se dogovaramo. Nema bolje potvrde koliko je važna uloga medija za svaku kampanju  ili, bolje rečeno, koliko je svaki trud nemoguć bez medijske podrške.

Ignorisanje od strane medija u Srbiji: A to se upravo dešava kada se radi o medijima u Beogradu koji imaju najveću pokrivenost i sa najvećom mogućnošću prenošenja informacija na nivou Republike Srbije. Najbolji primjer je konferencija za štampu koju smo o svom trošku organizovali u prestižnom Medija centru u Beogradu. Iako mediji u Srbiji prenose informacije sa maltene svih konferencija za štampu iz Medija centra, naša konferencija za štampu, kojom smo najavili prikupljanje potpisa za pokretanje inicijative za formiranje Nacionalnog savjeta, bukvalno je sabotirana. Slična je situacija bila i sa redovnom supštinom Crnogorskog nacionalnog vijeća, iako smo obavijestili najvažnije štampane medije u Srbiji i poslali informaciju nakon održane Skupštine i koktela sa mnogobrojnim zvanicama. Ogromna je nesrazmjera u prostoru koji se daje srpskim organizacijama u Crnoj Gori u odnosu na dominantni muk koji nas prati u Srbiji. Da ne govorim o obavezi medija u Srbiji da, po Zakonu o nacionalnim savjetima, prate izborne procese od samog početka.

Crnogorsko nacionalno vijeće je do sada organizovalo četiri velika organizovana prikupljanja potpisa za pokretanje inicijative za formiranje CNS (Crnogorskog nacionalnog savjeta). Dva puta u Vrbasu, jednom u Beogradu i ovo posljednje u Nišu. Prikupljeno je nešto manje od 500 potpisa, ovjerenih od sudskih službenika, kako procedura nalaže. Ni malo ni mnogo. Gotovo sam siguran da bi neposredni kontakti višestruko imali odraza na broj prikupljenih potpisa i razjasnili mnogim ljudima o čemu se radi.

slobo2
Prevelika je konfuzija u glavama naši sunarodnika u Srbiji kao posljedica svjesno izgrađenih zabluda i stereotipa ali i djelovanja pojedinih ljudi iz redova crnogorske nacije koji su stvorili ogromne rezerve prema svakoj dobronamjernoj inicijativi. Za ozbiljnu inicijativu potrebna je odgovarajuća podrška, naročito u pokrivanju troškova. Sve što je do danas urađeno, urađeno je zahvaljujući pojedincima. Kao da se radi o privatnoj stvari ili ličnoj ambiciji.

Savršeno je jasno da je način kako CNV popularizuje svoje ideje prihvatljiv za sve pripadnike crnogorske nacije u Srbiji koje smo do danas susretali. Objašnjenja koja smo davali znatiželjnima našla su pravi put i u velikoj mjeri razjasnili ljudima važnost CNS za njih same. Bezrezervno sam spreman da tvrdim da bi sa pokrićem najosnovnijih troškova CNV vrlo brzo prikupilo potreban broj potpisa građana Srbije crnogorske nacionalnosti. A već sam pisao na Analitici da je potrebno sakupiti cca 2.000 sudski ovjerenih potpisa. To je broj koji je adekvatan rezultatima posljednjeg popisa i različit je kod svih pripadnika nacionalnih manjina u odnosu na  njihovu brojnost . Ovdje govorim samo za crnogorsku nacionalnu manjinu. Nakon što ministar u vladi RS, nadležan za poslove ljudskih i manjinskih prava, donese odluku o raspisivanju izbora za NS, pravi se birački spisak od oko18.000 birača i sprovode se neposredni izbori.

slobo4
Bez konkretne podrške
: U slučaju neuspjeha izborne procedure, prilazi se elektorskom izboru na način što svaki zainteresovani kandidat prikuplja po sto sudski ovjerenih potpisa, nakon čega se formira elektorska skupština od najmanje 45 članova, koja dalje bira NS od 23 člana. Procedura je izuzetno komplikovana i zahtjevna. Sami, bez ičije podrške, vrlo teško ćemo uspjeti  napraviti spisak od 18.000 birača, ili sakupiti 4.500 sudski ovjerenih potpisa za elektorsku skupštinu! Iluzorno je da ćemo imati podršku medija u Srbiji te ostaje, kao najbolji način, tzv. „terenski rad“. Mnogo je izrečeno velikih riječi o važnosti CNS na mnogim nivoima, pravljena su razna dokumenta kao prekretnica u odnosu prema dijaspori, ali je konkretna podrška izostala. Težište problema se izmještalo iz sfere realnog u nekakve imaginarne razmirice. Mi, koji činimo rukovodstvo

Na kraju, na pitanje novinarke sa početka teksta  odgovorio sam da nam fali isto što i svim nacionalnim manjinama u Srbiji. Ako mogu sve nacionalne manjine da imaju NS, pretpostavljam da to pravo moraju imati i pripadnici crnogorske nacionalne manjine, bez obzira što se ta činjenica ne sviđa mnogima. Nažalost, najglasniji protivnici formiranja CNS je upravo dio iseljeničke populacije sa teritorije Crne Gore, iako se njegovo postojanje niučemu ne dotiče njihovog prava da budu dio većine u Srbiji.

Slobodan Jovanović

Predśednik CNV

Beograd

 

Portal Analitika