Abiznis

EKIP: Smanjenje cijena usluge Crnogorskog Telekoma za IP tranzit

29sekulicok
I
noviranom Referentnom ponudom cijene usluge IP tranzita za operatore će od danas u prosjeku biti niže za 20 odsto, saopštio je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Zoran Sekulić.

EKIP: Smanjenje cijena usluge Crnogorskog Telekoma za IP tranzit
Portal AnalitikaIzvor

Ovo će, kako se navodi, biti treće smanjenje cijena za po 20 odsto, počev od jula 2012. godine, kada je Crnogorski Telekom, po zahtjevu Agencije, počeo sa praksom smanjenja cijena ove usluge.

- Pored smanjenja cijena usluga IP tranzita, Crnogorski Telekom daje i dodatni popust od 20 odsto za sve ugovore sa dužinom trajanja od dvije godine. Inovinarom ponudom Crnogorskog Telekoma predviđeno je novo smanjenje veleprodajnih cijena usluga IP tranzita, počev od 01.01.2014. godine, u prosjeku za 20 odsto. Takođe, važno je istaći da je Crnogorski Telekom u svojoj novoj Referentnoj ponudi za operatore usluga elektronskih komunikacija baziranih na IP protokolu, povećao maksimalni kapacitet IP tranzita koji nudi. Maksimalni kapacitet usluge IP tranzita u novoj ponudi Crngorskog Telekoma će biti 850 Mb/s – navodi se u saopštenju Agencije za elektronske komunikacije koje potpisuje izvršni direktor Zoran Sekulić.

Referentna ponuda Crnogorskog Telekoma za operatore usluga elektronskih komunikacija baziranih na IP protokolu, pored ostalih elemenata, sadrži i garancije za  nivo kvaliteta usluga koje su predmet ove ponude.

Raspoloživost uslugakoju garantuje Crnogorski Telekom, kako se dalje navodi,  iznosi 99,5 odsto, a u slučaju da raspoloživost usluge bude ispod tog nivoa operatoru korisniku usluge će biti umanjena mjesečna naknada za korišćenje predmetne usluge.

- Sve navedene izmjene će biti dostupne operatorima, počev od danas, kada će Crnogorski Telekom objaviti svoju izmijenjenu Referentnu ponudu za operatore usluga elektronskih komunikacija baziranih na IP protokolu na svojoj korporativnoj web stranici. Smanjenje cijena usluga IP trazita omogućavaju operatorima, koji koriste ovu uslugu, da smanje troškove pružanja usluge pristupa Internetu  i drugih usluga baziranih na Internet protokolu. Ova činjenica tim operatorima pruža mogućnost da smanje cijene usluga prema krajnjim korisnicima, kao i mogućnost formiranja raznovrsnijih i atraktivnijih ponuda za krajnje korisnike svojih usluga – navodi se u saopštenju.

Usluga IP tranzita je veleprodajna elektronska komunikaciona usluga koja operatorima omogućava povezivanje na globalnu Internet mrežu. Ova usluga operatorima obezbjeđuje globalnu povezanost sa svim ostalim učesnicima u tzv. „Internet ekosistemu“. Na taj način operatori imaju mogućnost da krajnjim korisnicima ponude uslugu pristupa Internetu i druge usluge bazirane na Internet protokolu.

 

 

 

Portal Analitika