Region

Van Rompej i Karl Bilt danas u Beogradu

0107beograd
P
redsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej i šef švedske diplomatije Karl Bilt sastaće se danas u Beogradu sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Van Rompej i Karl Bilt danas u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Oni su prvi u nizu zvaničnika koji će narednih dana boraviti u Beogradu, poslije odluke Savjeta Unije da otvori pristupne pregovore sa Srbijom.

"U Beograd dolazim da bih čestitao i ohrabrio. Putujem sa pozitivnom porukom podrške Srbiji u nameri, ambiciji da postane članica EU", rekao je Van Rompej, nakon što je Savjet jednoglasno odlučio da najkasnije do kraja januara otvori pristupne pregovore sa Srbijom.

Kako je najavljeno, Rompej će se prvo sastati s premijerom Srbije Ivicom Dačićem, zatim sa delegacijom Srtbije koju će činiti prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsjednica Vlade Suzana Grubješić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Rompej će razgovarati i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsjednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.

U Beograd sjutra stiže i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt koji će se, kako je do sada najavljeno, sastati sa Dačićem i šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem, prenosi B.92

U Srbiju će 9. jula doći visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Nakon Ešton, Beograd će posjetiti i komesar za proširenje Štefan File, kako bi sa srpskim zvaničnicima razgovarao o pripremama za početak pristupnih pregovora, koje uljučuju takozvani skrining, odnosno detaljan snimak usklađenosti srpskih zakona i propisa sa evropskim standardima.

Portal Analitika