Abiznis

Danas počinje obračun PDV-a po stopi od 19 odsto

0107pdv
P
orez na dodatu vrijednost po stopi od 19 odsto, od danas će početi da se obračunava, kada će i stupiti na snagu nedavno usvojene izmjene i dopune Zakona.

Danas počinje obračun PDV-a po stopi od 19 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Parlament je 19. juna usvojio izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kojima se, između ostalog, povećava opšta stopa 17 odsto na 19 odsto.

Poreski obveznici, PDV po izmijenjenoj opštoj stopi treba da obračunavaju od prvog dana narednog poreskog perioda, jula, odnosno od danas i to za obavljene oporezive isporuke dobara i usluga nakon tog datuma.

Opšta stopa PDV-a u Crnoj Gori se nije mijenjala od donošenja Zakona 2003. godine.

U Vladi od povećanja stope PDV-a očekuju prihode na godišnjem nivou između 35 i 40 miliona eura.

Vlada je odlučila da nižu stopu od sedam odsto i nultu ne mijenja.

U Vladi očekuju da će mjera povećanja PDV-a biti privremenog karaktera i da će se, momentom ostvarenja nultog deficita vratiti na prethodnu stopu PDV-a.

Na snagu će danas stupiti i Zakon o sprječavanju nelegalnog poslovanja kojim je utvrđena zabrana obavljanja djelatnosti suprotno zakonskim propisima u pogledu registracije i sticanja potrebnih odobrenja za rad, u cilju suzbijanja sive ekonomije.

Zakonom o sprječavanju nelegalnog poslovanja utvrđeno je da je svaka informacija ili podatak o poreskom obvezniku koji posjeduje Poreska uprava (PU) dostupan javnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje slobodan pristup informacijama, kao i da je banka dužna da poreskom organu dostavi podatke o obavljenim transferima sredstava klijenta.

Kompanija i preduzetnik dužni su da otvore račun kod banke, obavljaju preko njega transfer novca uključujući i plaćanje poreza i doprinosa, kao i isplatu zarada i naknada zarada zaposlenima.

Utvrđen je i blagajnički maksimum koji za mala preduzeća i preduzetnike iznosi do dvije hiljade EUR, srednja do deset hiljada EUR i velika do 20 hiljada eura.

Gotov novac koji u iznosu prelazi blagajnički maksimum, kompanije i preduzetnici su, prema zakonu, dužni da uplate na svoj račun na kraju radnog dana, a najkasnije narednog radnog dana do 14 sati.

Kompanije i preduzetnici čiji su računi blokirani dužni su da od saznanja za blokadu, gotov novac u cjelini uplaćuju na račun kod banke.

Zakonom je propisano i da su organizatori kulturnih, zabavnih, sportskih i drugih sličnih manifestacija dužni da poreskom organu prijave prihode koje ostvare nerezidenti u vezi sa tim manifestacijama i po tom osnovu uplate poreske obaveze.

Takođe je regulisan i postupak prijavljivanja rada stranaca i vraćanje neiskorešćene dozvole za rad stranca. Propisane su i strožije novčane kazne.

Portal Analitika