Region

Hrvatska postala 28. članica EU

okeu1
H
rvatska je, tačno u ponoć, uz vatromet i slavlje, i zvanično postala 28. članica Evropske unije. Odbrojavanju na trgu Bana Jelačića prisustvovalo je oko 170 visokih zvanica iz svijeta, a pored Zagreba, prigodne proslava održane su i u drugim gradovima. Zajedničko za sve svečanosti je to što je u ponoć izvedena himna EU , "Oda radosti" iz Betovenove Devete simfonije.

Hrvatska postala 28. članica EU
Portal AnalitikaIzvor

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je, obraćajući se okupljenima na Trgu bana Jelačića, da je za Hrvatsku Evropa zajednica mira i sigurnosti.

"Naša je istorija bila teška, a često i tragična. Ulazimo u Europu da bismo sebi i novim generacijama osigurali mir i stabilnost", rekao je u svom govoru Josipović, uz želju da EU ne stane na hrvatskim granicama nego da nastavi da se širi.

Predstavnicima zemalja članica zahvalio je na pruženoj podršci i naglasio da Hrvatsku čeka odgovoran posao da osigura daljnji napredak i hvatanje koraka s najnaprednijim zemljama EU.

Okupljenima se obratio i premijer Zoran Milanović, rekavši da je Evropa kakvu Hrvatska sanja "zajednica u kojoj će svaki pojedinac razvijati svoj poseban odnos prema ideji i praksi Evrope".

"Znajte da je ovo zemlja racionalnih ljudi, koji realno doživljavaju sebe, svoju državu i ulogu svoje zemlje u Evropi i svetu. Ostajemo tu gde jesmo, ali s novom odgovornoću. Na nama je da pružimo ruku zemljama u regiji", rekao je Milanović.

 

Portal Analitika