Politika

VUJANOVIĆ: Istorijski događaj za Hrvatsku

okvujanovic
P
redsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je građanima Hrvatske ulazak u Evropsku uniju i iskazao poštovanje za sve one segmente hrvatskog društva koji su učestvovali u pregovorima.

VUJANOVIĆ: Istorijski događaj za Hrvatsku
Portal AnalitikaIzvor

- To je bio dug i veoma osjetljiv proces budući da je ovo istorijski događaj za Hrvatsku. To je novi počrtak koji je donijeti nove vrijednosti za Hrvatsku ali izvjesno i regionu. To doživljam kao podsticaj za ostale države regiona koje su orjentisane prema EU i kao šansu da ubrzaju svoje evropske integracije. Siguran sam da će Hrvatska snažno promovisati potrebu ostalih država da i one budu članice EU a da EU konačno nije cjelovita bez država Zapadnog Balkana, rekao je Vujanović.

Upitan kada bi Crna Gora trebalo da uđe u EU on je kazao da mi iz Crne Gore ne volimo da prognoziramo rokove.

- Mislim da se ne treba takmičiti sa rokovima, jer treba ići ka tome da dostignemo standarde EU, Mislim da Crna Gora ima kapacitete za to, jer smo mi za kratko vrijeme za godinu dana pregovaranja otvorili i zatvorili dva poglavlja i pripremili dva vrijedna poglavlja 23. i 24. Smatram da možemo jednom dobrom dinamikom da pregovaramo. Ne treba se opterećivati rokovima jer ulazak ne zavisi samo od zemlje kandidata već i od raspoloženja za proširenje. Uvjeren sam da imamo kapacitete za dinačan proces pregovaranja, zaključio je Vujanović.

Hrvatska će večeras u ponoć i zvanično postati 28. članica EU.

 

 

 

Portal Analitika