Društvo

Lacmanović: Zadržavanje i kopiranje ličnih isprava je protivzakonito

3006azlp
A
gencija za zaštitu ličnih podataka apeluje na hotelijere i druge pružaoce usluga smještaja da prilikom prijema gostiju ne zadržavaju i ne fotokopiraju njihove lične isprave, jer se to kosi sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, kazao je za Antenu M član Savjeta agencije, Radenko Lacmanović.

Lacmanović: Zadržavanje i kopiranje ličnih isprava je protivzakonito
Portal AnalitikaIzvor

On pojašnjava da je protekle tri godine, otkad je usvojen novi zakon, primijećena takva praksa.

- Dovoljno je da vam hotelijer ili recepcijski radnik uzme lične podatke iz vaše identifikacione isprave, kako bi evidentirao boravak u hotelu i da nakon uzimanja podataka na već utvrđenom formularu potpišete sve te podatke. Zadržavanje nije dozvoljeno po zakonu, i njime onemogućavamo eventualne zloupotrebe od strane onih koji zadržavaju ta dokumenta. Nije dozvoljeno ni kopiranje, jer se na taj način dupliraju podaci koje su hotelski radnici uzeli. Kroz inspekcijski nadzor kada smo konstatovali takvu pojavu, uvijek smo nalagali da se ti podaci koji su uzeti i obrađeni protivzakonito brišu i da se to ubuduće ne dešava.

Lacmanović za podgorički radio kaže da u Agenciji imaju samo četiri kontrolora i da nije moguće sve provjeriti, pa apeluje ne samo na hotelijere da poštuju zakon, nego i na građane da budu odgovorniji i oprezniji, te da ne dozvole zadržavanje i kopiranje ličnih dokumenata.

- Nakon tri godine edukativnog perioda kada je agencija pokušavala da upozna i građane i hotelijere sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, sada ćemo promijeniti praksu i prema onima koji ne poštuju odredbe zakona, a tiču se - između ostalog - i vođenja evidencije o ulasku i izlasku iz službenog odnosno poslovnog prostora, podnosićemo zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka, a vjerujem i da će Sud za prekršaje izricati adekvatne sankcije. Građani treba da nam budu saradnici i da nam se uvijek obrate zahtjevom za zaštitu prava i mi ćemo tada imati i obavezu da brže reagujemo, jer su rokovi kraći i izvršimo nadzor kod tih subjekata, naredimo brisanje podataka i podnesemo zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka - poručio je Lacmanović.

Portal Analitika