Zanimljivosti

FOTO: Cijeli vijek u 12 proizvoda čiji dizajn je izmijenio svijet

3006foto01
D
a li se izraz „ikona svog vremena“ prije odnosi na „vespu pjađo“ ili na flopi disk? Da li je iPod značajniji izum od Airbus-a A380? Na ova pitanja pokušali su da odgovore neki od najvećih dizajnera sadašnjice, prenosi Blic.

FOTO: Cijeli vijek u 12 proizvoda čiji dizajn je izmijenio svijet
Portal AnalitikaIzvor

Oni su odlučivali o tome što su najznačajniji izumi u oblasti industrijskog dizajna u posljednjih 100 godina. Evo prvih 12 na toj listi:

1. Apple Macintosh: Kada se Apple Mac prvi put pojavio 1984. godine, preokrenuo je industriju kompjutera naglavačke. Kao nikada prije, kombinovao je vrhunski softver i hadrver u jedno. Iako se godinama utrkivao u svijetu inovacija, to i dalje čini i bez Džobsa - riječi su Dika Pauela, suosnivača agencije za dizajn Seymourpowell.

3006foto022. Pjađova Vespa: Italijanski dizajner Đanfranko Cakai opredijelio se za „vespu“.

- Vespin jedinstveni dizajn je genijalan: na njoj elegantno izgledaju i muškarci u odijelima i žene u suknjama. Korišćen je u Felinijevom filmu „Sladak život“, a među njegovim obožavaocima bili su i „Bitlsi“. Ovaj motor imao je snažan uticaj na kulturu, produktivnost i društvo uopšte - kaže nagrađivani italijanski dizajner.

3006foto033. Pokretne stepenice: U početku, pokretne stepenice su predstavljane kao „iskustvo“ za koje bi ljudi platili, samo da provezu gore-dole.

- Kada su počele da se primjenjuju u arhitekturi, oživjele su i probudile naš svijet po prvi put - kaže holandski dizajner Dan Rozegarde.

3006foto044. Virdžinov galaktički avion: Velški industrijski dizajner Ros Lavergrov za izum vijeka proglašava prvu turističku svemirsku letjelicu na svijetu.

- To je jedini pravi koncept ove vrste koji je sproveden u djelo, koji označava novu eru i novi način na koji ćemo doživljavati našu planetu - kaže Ros.

3006foto055. Kalašnjikov: Markus Fers, urednik časopisa za arhitekturu i dizajn Dezeen, smatra da je „kalašnjikov“, ili AK-47, najznačajniji proizvod sovjetske ere. Ova automatska puška i dalje je u širokoj upotrebi na bojnim poljima.3006foto066. Flopi disk: Mogli bismo ga nazvati i „mini-diskom“, ali nećemo, jer to nije „dijete“ voljenog mini-diska '90-ih, koji je bio kratkog vijeka. Reč je o kompaktnoj verziji prvog flopija od osam inča (nastaloj oko 1976. godine), koga je za ovu listu nominovao čovjek koji tvrdi je njegov tvorac - japanski dizajner Joširo Nakamacu.3006foto077. iPod: Ikona jedne čitave generacije - iPod. Nik Rods, šef katedre za industrijski dizajn na Univerzitetu u Londonu, odlučio se za mp3 plejer jer „tako jasno pokazuje korisnost zajedničkih napora“.

- Više se ne radi o jednom „glavnom“ dizajneru, već o udruženom radu mnogih.

3006foto088. Aeronova fotelja: Džordž Mekejn, predsjedavajući Društva industrijskih dizajnera u SAD, opredijelio se za aeronovu fotelju Hermana Milera.

- Ova kancelarijska stolica postala je sveprisutna u modernim kancelarijama. Izbacila je teške, neudobne i neergonomske stolice iz upotrebe - kaže Mekejn.

3006foto099. Muzički stub Bang & Olufsen: Poznati američki dizajner Karim Rašid izdvaja muzički stereo stub Bang & Olufsen:

- Kupio sam ovaj stub kad sam imao 19 godina. U to vreme koštao me čitavo bogatstvo, ali ga i danas koristim. Nikad me nije izdao. Njegov minimalizam, lako upravljanje, univerzalni interfejs, izgled i elegancija, prevezilaze današnje tehnološke uređaje – kazao je on.

3006foto1010. Airbus A380: „Super-džambo“, „nježni džin“, nazovite ga kako želite. Airbus A380 je najveći putnički avion na svijetu, a nalazi se na prvom mestu liste Dejana Suđića, direktora londonskog Muzeja dizajna. Proizveden 2005. godine kako bi prekinuo monopol Boeing-a, ova veličanstvena letjelica može da preveze 850 putnika.3006foto1111. Ford - model T: Profesor Majls Penington, direktor katedre za dizajnerske inovacije na Kraljevskom umjetničkom koledžu u Londonu kaže:

- Kad ste me pitali, prvo sam pomislio na Fordov model T. Konačno, donio je slobodu, fleksibilnost i produktivnost milionima ljudi.

On, pak, dodaje da je na kraju odabrao Apple-ov Macintosh „zato što je učinio da kompleksna tehnologija postane pristupačna i privlačna“.

3006foto1212. Mlazni motor: Možemo aplaudirati Airbus-u A380, ali da nije bilo Frenka Vitla, koji je izmislio prvi motor na mlazni pogon, ne bi bilo ni Airbus-a. Po mišljenju Trevora Bejlisa, koji je izmislio radio na navijanje, mlazni motor je promijenio avio saobraćaj i učinio ga pristupačnim širokim masama.
Portal Analitika