Svijet

Der Spigel: Američka NSA godinama špijunirala EU

3006snowden
E
vropska unija je bila jedna od meta Američke agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA), optužene za špijuniranje svjetskih elektronskih komunikacija u sklopu programa Prism, piše njemački nedjeljnik Der Spiegel (Špigel), a prenosi T portal.

Der Spigel: Američka NSA godinama špijunirala EU
Portal AnalitikaIzvor

Der Spiegel zasniva svoj tekst na povjerljivim dokumentima do kojih je došao preko bivšeg američkog savjetnika NSA-e Edvarda Snoudena.

U jednom od tih dokumenata iz septembra 2010, koji je obilježen kao „strogo povjerljiv“, NSA opisuje kako je špijunirala diplomatska predstavništva Evropske unije u Vašingtonu. Uz mikrofone postavljene u zgradi, izveden je i ulaz u informatičke mreže preko kojih se pratila eletronska pošta i unutrašnji dokumenti. Diplomatsko predstavništvo EU u UN-u je bilo pod nadzorom na isti način, pokazuju ti dokumenti.

NSA je čak proširila svoje operacije do Brisela. Prije više od pet godina, bezbjednosni stručnjaci EU su otkrili sistem za prisluškivanje na telefonskoj mreži i internetu u zgradi Justus-Lipsius, sjedištu Savjeta EU, sve do glavnog stožera NATO-a u Briselu, piše Der Spiegel.

Svojevremeno, EU je 2003. objavila da je otkrila sistem telefonskog prisluškivanja kancelarija u nekoliko zemalja, među kojima u Francuskoj i Njemačkoj. Nije poznato da li je riječ o istom slučaju o kome piše Der Spiegel.

Hrvatski portal podsjeća da je Evropska unija u utorak zatražila od Sjedinjenih Država da joj što prije odgovori na pitanja o programu američkog nadzora Prism.

Foto: tportal.hr

Portal Analitika