Kultura

Jubilarni 30. Dani muzike od 10. do 20. jula u Herceg Novom

3006danimuzike
J
ubilarni 30. Dani muzike biće otvoreni 10. jula u Herceg Novom nastupom gudačkog kvarteta Prima vista iz Poljske i italijanskog flautiste Đuzepea Nove, najavio je za Portal Analitika Milan Stevanović, izvršni direktor tog festivala.

Jubilarni 30. Dani muzike od 10. do 20. jula u Herceg Novom
Portal AnalitikaIzvor

Do 20. jula u Dvorani Park će biti priređeno šest kamernih koncerata, a među izvođačima su troje crnogorskih umjetnika: duo KrivokapićMihaljević, kao i Boris Kraljević, inače umjetnički direktor ovog festivala. I ove godine ulaz na sve događaje Dana muzike biće besplatan.

Tradicionalna hercegnovska muzička manifestacija 10. jula u 21.30 će početi koncertom kvareta Prima vista, koji drugu godinu zaredom dolazi na festival, i italijanskog flautiste Đuzepea Nove, a na programu će biti djela Moniuška i Kulaua.

Drugi koncert 30. Dana muzike prirediće 14. jula duo koji čine violinista Vujadin Krivokapić i pijanistkinja Ana Mihaljević. Oni će izvesti djela Tartinija, Šumana i Koriljana.

Dva dana kasnije, italijanski pijanista Franćesko Niklozi prirediće resital, čiji program čine djela Skarlatija, Mocarta, Šumana i Lista. Gosti iz Portugala, flautista Luis Mejreles i pijanistkinja Marija Žoze Souza Guedes, prirediće koncert 17. jula, interpretacijom kompozicija Donicetija, Kulaua, Lape, Bartoka i Prokofjeva. I 18. jul obilježiće poljski ansambl Prima vista, koji će sa sopranistkinjom Sung He Park iz Južne Koreje – takođe prošlogodišnjom gošćom - izvoditi djela Mocarta, Hajdna i Vivaldija,

Za zatvaranje 30. Dana muzike, može se svakako očekivati izuzetan ugođaj. Naime, jedan od najpoznatijih crnogorskih pijanista, koji godinama živi i radi u Singapuru, Boris Kraljević prirediće u Dvorani Park od 21.30 časova koncert sa kvartetom Prima vista, i tom prilikom će izvesti kompozicije Pendereckog i Dvoržaka.

Podsjećamo, prošlogodišnji festival takođe je trebalo Kraljević da zatvori svojim nastupom. Međutim, koncert je otkazao neposredno prije samog početka, pred punom salom, sa željom da na taj način skrene pažnju na nezavidan materijalni položaj jednog od najdugovječnijih festivala u zemlji. Kako su i ove godine u programu neka od imena koja su nastupila na 29. Danima muzike, ostaje nada da je ove godine taj problem riješen povoljno po organizaciju cijelog događaja.

3006danimuzike1
Portal Analitika