Region

Barozo: Hrvatska će biti uspješna priča

baroyo
P
redsednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Barozo naglasio je da je pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji istorijski trenutak, koji vraća zemlju na njeno pravo mjesto u srcu Evrope.

Barozo: Hrvatska će biti uspješna priča
Portal AnalitikaIzvor

- Radujem se hrvatskom doprinosu Evropskoj uniji, koja će biti uspješna priča u korist Unije, građana Hrvatske i jugoistočne Evrope u cjelini - rekao je on u intervjuu hrvatskim dopisnicima iz Brisela.
Barozo je dodao da je pristupanje Hrvatske, takođe, i signal njenim prvim susjedima. 
- Ono pokazuje da je evropska perspektiva stvarna za one zemlje koje su čvrsto opredjeljene za EU. To je jasan signal za region - EU ispunjava svoja obećanja ako se sprovode reforme i ispunjavaju uslovi - kazao je predsjednik EK.
Barozo je ocjenio da hrvatsko pristupanje EU označava još jednu prekretnicu u izgradnji ujedinjene Evrope i pruža "novi dokaz transformativne moći privlačnosti EU".
- Hrvatska se promjenila na bolje, zahvaljujući teškom radu i predanosti. Takođe, mislim da je i naša podrška pomogla da se to postigne. Kad pogledamo unazad, na 2003. godinu, kada je Hrvatska podnijela zahtjev za članstvo, lako je vidjeti kako se zemlja promjenila. Rastrzana sukobom prije samo dvije decenije, zemlja je sada stabilna demokratija, sposobna da preuzme obaveze članstva i ispunjava standarde EU - rekao je Barozo.

Portal Analitika