Politika

DROBNIČ: Nijesam čuo da je bilo ko tražio Đukanovićevu ostavku

2505drobnic
Š
ef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič damantovao je, u intervjuu za Javni servis, nedavne spekulacije opozicionih lidera Srđana Milića i Nebojše Medojevića da je Brisel tražio od premijera Mila Đukanovića da podnese ostavku.

DROBNIČ: Nijesam čuo da je bilo ko tražio Đukanovićevu ostavku
Portal AnalitikaIzvor

Drobnič je kazao da bi tako nešto bilo u suprotnosti sa vrijednostima i principima na kojima počiva EU.

- Oko navodnih poizva gospodina Đukanovića da podnese ostavku, to je bilo demantovano od strane portparola komesara Filea. Ja to nikad nijesam čuo i poznavajući te osnovne principe na kojima se zasniva EU i koji sprovode svi čelnici Evropeke unije kao i komesar File bio bih jako iznenađen da se to desilo – rekao je Drobnič za RTCG. On je poručio da zahtjevi za smjenu vlasti "nijesu u skladu sa principima EU".

Na pitanje da li je iznenađen što su opozicioni političari izašli sa ovim informacijama Drobnič je rekao „ne bi komentarisao pojedince i političke partije jer misli da je situacija pravaziđena kroz demanti”.

Odgovarajući na pitanje novinara Andijrije Nikolića šta očakuje da će biti epilog afere „snimak”, Drobnič je rekao da bi „epilog trebala da bude politička deklaracija da se afera „snmak” osuđuje i se sve partije u budućnosti zalažu da se to ne dešava”.

Drobnič je, komentarišući napredak Crne Gore na putu ka EU, istakao da iako ne misli da Crna Gora u nečemu zaostaje ipak npomenuo „da se moglo reagovati brže kada su u pitanju Ustavni amandmani”. On navodi da je i pored toga optimista.

- Mogli ste da odradte brže neke stvari ali ne bih na proces evropskih integracija gledao kao na trku na 100 metara gdje Crna Gora negdje zaostaje nego je to normlini proces skupljanja iskustva i tu Crna Gora ništa nije propustila. Ja sam optimista a taj optimizam se zasniva na razgovorima sa političkim strankama kako sa vladajućim tako i sa opozicionim. Stekao sam utisak da su svi svjesni značaja demokratskih promjena zbog razvoja Crne Gore bez obzira na integracije u EU jer bi te promjene trebale donijeti i opoziciji i vladi neku stabilnost. A svjesni su da su ustavne promjene značajne za proces EU integracija oko čega postoji konsenzus u ovoj državi - rekao je on.

Drobnič je podsjetio da je Crna Gora  završila takozvani skrining, što se, drugim riječima, naziva – pregled evropskog zakonodavstva.

On je, među dobro vidljivim rezultatima pomenuo i otvaranje i zatvaranje Poglavlja 25 (Nauka i istraživanje) i Poglavlja 25 (Kultura).

- Izmjene Ustava, u dijelu pravosuđa, za Crnu Goru treba da budu politički prioritet u susret otvaranju Poglavlja 23 i 24 - kazao je Drobnič. On je uvjeren da će izmjene biti usvojene do kraja jula.

Drobnič je rekao da raščišćavanje afere “snimnak” ne vidi kao reformu već samo povećavanje političke kulture građana, dok su promjene Ustava, kako ističe, "jedna od najkompilikovanijih promjena”.

Nakon razgovora sa opozicionim strankama i vlašću ne očekuje  blokadu promjena Ustava .

- Blokada DF-a je ocjenjena od strane evropskih adresa kao nedemokratska i to su iz DF-a ozbiljno shvatili. Ja to doživljavam kao proces demokratskog sazrijevanja – rekao je Drobnič i poručio da očakuje da će DF biti uključena u dalje skupštinske procese uključujući i izbor Vrhovnog državnog tužioca.

Portal Analitika