Svijet

Novinar koji je objavio Snoudenove podatke o špijuniranju: NSA može da sačuva do milijardu poziva dnevno

nsaok2806
K
olumnisa lista „Gardijan” Glen Grinvald, koji je objavio informacije o programu SAD za nadzor građana na osnovu informacija dobijenih od Edvarda Snoudena, kazao je da američka Nacionalna agencija za bezbjednost (National Security Agency, NSA) ima mogućnost da skladišti, i u svojoj bazi podataka sačuva preko milijardu poziva upućenih mobilnm telefonima dnevno, objavio je portal Huffingtonpost.

Novinar koji je objavio Snoudenove podatke o špijuniranju: NSA može da sačuva do milijardu poziva dnevno
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći preko Skajpa na Konferenciji socijalista u Čikagu, Grinvald je, kako navodi američki portal, kazao da su njegove tvrdnje bazirane na na informacijama dobijenim od bivšeg zaposlanog u NSA Eduarda Snoudena. On dodaje da će detaljnije informacije tek objaviti.

- Mi ovdje govorimo o novoj tehnologiji koja omogućava Nacionalnu agenciju za sigurnost (NSA) da preusmjeri u sopstvena skladišta informacija milijardu individualnih poziva obavljenih preko mogilnih telefona svakog dana. Svakog dana – naglasio je Grinvald na konferenciji, prenosi Huffingtonpost.gleng

On dodaje da je NSA razvila sistem koji spriječava da bilo kakve komunikacije budu obavljene bez znanja NSA.

- To je lokalizovani sistem koji onemogućava blo koji oblik elektronske komunikacije koja ne bi bila nadgledana i sačuvana u bazi podataka NSA – rakao je Grinvald.

On napominje da to nužno ne znači da NSA prisluškuje svaki poziv.

- To samo znači da sačuvaju svaki poziv i imaju mogućnost da ih slušaju svaki dan, slično je i sa našim mejlovima – rekao je kolumnista Guardiana.

tekst i foto: huffingtonpost

 

Portal Analitika