Društvo

Montenegro bet: Rok od tri dana dovoljan samo za naše gašenje

kladionica
R
ok koji je Poreska uprava (PU) ostavila priređivačima igara na sreću da usklade poslovanje sa Zakonom o porezu na dodatu vrijednost (PDV) nije dovoljan za knjigovodstvene pripreme, ali jeste za gašenje kompletne crnogorske industrije igara na sreću, ocijenili su iz Udruženja Montenegro Bet.

Montenegro bet: Rok od tri dana dovoljan samo za naše gašenje
Portal AnalitikaIzvor

Iz Udruženja privrednih društava priređivača igara na sreću, Montenegro Bet, saopštili su da je na sajtu PU u četvrtak popodne pred kraj radnog vremena objavljeno obavještenje gdje se priređivačima igara na sreću nalaže da najkasnije do ponedjeljka, kada i stupa na snagu Zakon o PDV-u, usklade poslovanje s tim pravnim aktom.
- To podrazumijeva registraciju za PDV kod nadležnog Pporeskog organa i evidentiranje gotovinskog prometa preko poreskih registar kasa, kao i izdavanje računa za naplaćeni promet u gotovini - navodi se u saopštenju Montenegro Beta.
Najnovijim izmjenama Zakona o PDV-U, koje je parlament usvojio 19. juna, predviđa se povećanje stope sa 17 odsto na 19 odsto. Tim pravnim aktom igre na sreću su uvedene u sistem PDV-a.
Iz Montenegro Bet-a su saopštili da je privrednicima iz oblasti igara na sreću ostavljen rok od tri dana, od kojih su dva neradna.
- Prevedeno na narodni jezik, onaj ko ne uspije u roku od tri dana, od kojih su dva neradna, da se registruje, da nabavi poreske registar kase, prilagodi softver taj čini poreski prekršaj i ima platiti još i kaznu. Ako je i od državnih organa, mnogo je - poručili su iz Montenegro Bet-a.
Na taj način, kako su podsjeitli, nastavlja se neobjašnjivo ponašanje državnih organa kada su u pitanju igre na sreću.
- Zabrinjavajući je već sam postupak donošenja Zakona o PDV-u, bez ikakve stručne analize njegovih posljedica, koje su u konkretnom slučaju nemjerljivo loše - smatraju u Montenegro Bet-u.
U Udruženju priređivača igara na sreću se pitaju da li je rok od tri dana “slijepa i nesmotrena birokratska poslušnost ili pokušaj da se u što kraćem roku pozatvaraju domaće kompanije zarad nečijeg interesa”.
Iz Montenegro Bet-a su najavili da će, zbog neoglašavanja državnih organa, zatražiti od evropskih institucija da zaštite priređivače igara na sreću i pokrenuti potpisivanje peticije za promjenu zakona.
- Primjenom novousvojenog Zakona o PDV na industriju igara na sreću ne dobija se efektat povećanog prihoda za državu i građane, već se gubi i prihod koji je do sada ubiran - zaključili sui z Montenegro Bet-a.

Portal Analitika