Svijet

NASA lansirala satelit koji će ispitati regiju oko Sunca

raketa1ok2806
N
ASA je u četvrtak uspješno lansirala satelit koji će proučavati misterioznu regiju koja okružuje Sunce. Avion L-1011 uzletio je iz vazduhoplovne baze Vandenberg i, na visini od 11.700 metara iznad Pacifika, lansirao raketu sa satelitom. Posle slobodnog pada koji je trajao pet sekundi, raketa se upalila i uzletjela ka gornjim slojevima atmosfere.

NASA lansirala satelit koji će ispitati regiju oko Sunca
Portal AnalitikaIzvor

Tri lansirne faze su završene 10 minuta kasnije, i sada će sonda dužine 2,1 metar “u leru” preći 524 kilometra oko Zemlje. U toku narednih šest mjeseci, počinje dvogodišnje istraživanje Sunčeve površine.
Satelit IRIS (Interfejs Ridžen Imidžing Spektograf) će snimati fotografije malo poznatog regiona na Suncu, koji je ostao neistražen zato što nije postojalo interesovanje naučnika. Zbog toga je, po riječima solarnog fizičara Eda Deluke, ovaj dio Sunca nazvan “ignorosfera”.

Istinu govoreći, ni dosadašnja tehnologija nije bila na dovoljno visokom nivou da se bliže ispita region koji se može videti za vrijeme eklipse, kada Mjesec blokira put svjetlosti i kada dođu do izražaja ogromne strukture u pomenutom regionu koje liče na oreol oko naše zvijezde.raketaok2906

Naučnici procjenjuju da bi te strukture mogle biti širine između 160 i 240 kilometara, ali su zato izuzetno dugačke - oko 160.000 kilometara.

Korišćenje haj-tek kamere koja “hvata” specifične talasne dužine svjetlosti, omogućiće dobijanje nekih od najoštrijih slika Sunca koje su naučnici do sada imali prilike da vide.

Cilj misije je bolje razumjevanje raznih aktivnosti koje se dešavaju na površini Sunca. Treba, na kraju, reći da ovaj region utiče na mnoge aktivnosti na Zemlji, od preplanulosti kože prilikom sunčanja do klime.

Takođe, postoje uvjerenja da ovaj region utiče i na povremene nestanke struje i ometanja satelitske navigacije.

(blic.rs)

 

Portal Analitika