Politika

MARIĆ: Otvaranje Poglavlja 23 i 24 možda tek iduće godine

2906maric
P
rimjena Akcionih planova za Poglavlja 23 i 24 biće moguća, ako se državni organi suštinski oslobode političkog uticaja kazao je za agenciju MINA pravnik savjetnik Centra za građansko obrazovanje Boris Marić, navodeći da se otvaranje tih poglavlja može očekivati tek iduće godine.

MARIĆ: Otvaranje Poglavlja 23 i 24 možda tek iduće godine
Portal AnalitikaIzvor

Marić, koji je član pregovaračke grupe za Poglavlje 23, dodao je da planovi, koje je Vlada usvojila u četvrtak, treba da dovedu do stvaranja sistema otpornog na političke i druge uticaje, selektivnu primjenu zakona i selektivnost u procesuiranju istraga.

- Afere se moraju preseliti iz novinskih stubaca u tužilaštvo i sudove, u zakonske procedure istrage i sudske postupke.

On je ocijenio da otvranje Poglavlja 23 i 24 treba očekivati iduće godine.

- U odnosu na dosadašnji kvalitet rada i rezultate, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ne bi bilo iznenađenje da pregovori budu otvoreni tek na proljeće iduće godine - rekao je Marić.

Takođe smatra da će se državni monopoli razgrađivati tokom istraga i sudskih postupaka za razne vrste zloupotreba i krivičnih djela. On je dodao da borba protiv korupcije podrazumjeva konkretne rezultate.

- Insistiranje Evropske komisije da se korupcija napada na visokom nivou, nije ništa drugo do poruka da ne smije biti selektivnosti u gonjenju i primjeni zakona.

Marić je naveo da, ukoliko nadležni ne provjere indicije da su funkcioneri učestvovali u nepravilnostima u poslovanju firmi, banaka, privatizacionim procesima, onda „umjesto vladavine prava imamo vladavinu nepotističko-klanovskih interesa i to u EK znaju“. On je kazao da su Akcioni planovi vid kompromisa između vlasti, EK i kritičke javnosti, u koju spadaju opozicione strukture i civilni sektor.

- Kako god da ocjenjujemo kvalitet Akcionih planova, a mogli su biti i bolji i precizniji, ono što je mnogo bitnije je njihova primjena u praksi. Usvajanjem, Akcioni planovi su postali javni, i crnogorska stručna i laička javnost će moći da prati njihovu realizaciju. Od toga će zavisiti sudbina pregovora, pa i demokratskih i ekonomskih reformi u Crnoj Gori - rekao je Marić.

On je dodao da je svaki korak u evropskim integracijama ubrzavao razgradnju monopola i da je jačao prodemokratske snage u zemlji.

- Onda se moramo nadati da će to shvatiti i u EK i da će predložiti otvaranje pregovora u ključnim poglavljima do kraja godine.

Marić ocjenjuje i da Skupština, jednim dijelom, nije bila adekvatno uključena u proces kreiranja Akcionih planova, ali i da predstavnici parlamenta nijesu bili dovoljno proaktivni.

- Sada predstoji veliki posao i parlament u dijelu realizacije preuzetih i zadatih obaveza usvojenim planovima, koji može kroz svoju ustavnu, kontrolnu i zakonodavnu funkciju dati veliki doprinos u kvalitativnom smislu kada je sprovođenje u pitanju – zaključio je Marić.

Foto: cgo-cce.org

Portal Analitika