Abiznis

PKCG: Ekvador želi direktne trgovinske veze sa Crnom Gorom

2906-ekvador
E
kvador je zainteresovan da uspostavi direktne trgovinske veze sa Crnom Gorom preko Luke Bar, rečeno je prilikom prezentacije ekonomskih, investicionih i turističkih potencijala ove južnoameričke zemlje, održane u Privrednoj komori Crne Gore.

PKCG: Ekvador želi direktne trgovinske veze sa Crnom Gorom
Portal AnalitikaIzvor

Otpravnica poslova Ambasade Ekvadora u Italiji Alba Koeljo de Barbosa objasnila je da proizvode koje Ekvador izvozi brojnim zemljama poskupljuju posrednici, odnosno distribucija preko drugih destinacija, navodi se u saopštenju PKCG dostavljenom Portalu Analitika.

- Želimo da izbjegnemo taj trougao u trgovini i da sa vama nađemo sinergiju koja bi nam omogućila direktnu robnu razmjenu. Zato ćemo sjutra posjetiti vašu luku. Takođe, treba imati u vidu da Ekvador može da bude strateško mjesto za investiranje u Andski region, koji čine Kolumbija, Ekvador, Peru i Bolivija. Dakle, Crna Gora ima mogućnost da preko nas uđe u taj podregion Latinske Amerike, kazala je Barbosa.

Ona je ocijenila je da su Crna Gora i Ekvador dvije udaljene zemlje, ali samo u geografskom smislu, pošto imaju dosta sličnosti, te da mogu da sarađuju i uče jedna od druge.

O sličnostima dvije zemlje govorio je i Francisko Salgado iz Ambasade Ekvadora.

- Poput Crne Gore i mi smo „zelena“ destinacija. Naše dvije zemlje u turističkom smislu imaju mnogo toga zajedničkog, pa se nadam da ćemo i u ovom sektoru ostvariti direktne veze. Treba napraviti sinergiju naših avio, turističkih operatora i vlasti, rekao je Salgado.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić ocijenio je da se zemljama Latinske Amerike može uspostaviti saradnja bez obzira na udaljenost. On je takođe ukazao da bi se direktnim usmjeravanjem roba iz Ekvadora na Crnu Goru, smanjili troškovi trgovine i povećali profiti.

- Želim da u ime privrednika iz Crne Gore iskažem interesovanje za saradnju, kako u robnoj razmjeni, tako i u turizmu, kazao je Saveljić.

Republika Ekvador se prostire na 256.370 kvadratnih kilometara sjevero-zapada Južne Amerike, i ima 14,3 miliona stanovnika. Glavni grad je Kvito. Moneta je američki dolar, uveden 2000. godine kao jedan od instrumenata da bi se, ispostaviće se uspješno, Ekvador izborio sa ekonomskom krizom. Inflacija je 4,16 odsto. Prema podacima koje je iznijela gospođa Barbosa, BDP Ekvadora je 73,23 miliona dolara, a godišnji privredni rast je 4,6 odsto. Posljednjih godina značajno je umanjena razlika između bogatog i siromašnog stanovništva.

Ekvador je veliki izvoznik nafte čak 55 odsto ukupnog izvoza, banana, kafe, morskih plodova, kakaa i ruža. Namjera im je da privuku investitore u sektor energetike, jer žele da do 2016. godine udvostruče proizvodnju energije. U toku je izgradnja 7.820 kilometara željezničke infrastrukture u toj zemlji. Ekvador ulaže 1,8 odsto BDP u razvoj visokog obrazovanja, nauke i tehnologije.

Barbosa je kazala da je tendencija oslobađanja novih preduzeća od minimalnog poreza u periodu od prvih pet godina, kao i potpunog oslobađanja od poreza na dobit, tokom istog perioda, za ulaganja u privatizaciju privrede. Osnovu privrede, prema njenim riječima, čine mala preduzeća, i ona proizvode 90 odsto hrane u toj zemlji.

Portal Analitika