Društvo

Strategija MRSS predviđa pomoć starima da se spreme za zimu

2906-stari
S
manjenje novca za finansiranje socijalne zaštite u ukupnom iznosu, kao i porast broja korisnika, ukazuju na smanjenje kapaciteta sistema da u uslovima ekonomske krize obezbijedi finansiranje svih prava u potrebnom obimu, održivost postojećih i razvoj inovativnih socijalnih usluga, pišu Vijesti.

Strategija MRSS predviđa pomoć starima da se spreme za zimu
Portal AnalitikaIzvor

To se konstatuje u Strategiji razvoja sistema socijalne zaštite 2014-2017, koju je u četvrtak usvojila Vlada.

Zbog toga, autori strategije iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS), kojim rukovodi Predrag Bošković, predlažu uvođenje novih mehanizama finansiranja.

- Socijalne usluge za stara lica mogu se obezbijediti nastojanjem države da poveća finansijska sredstva koja se iz budžeta izdvajaju za socijalnu zaštitu, zatim povećanjem učešća lokalnih samouprava, učešćem međunarodnih sredstava i uvođenjem učešća samih korisnika u finansiranju obezbjeđivanja usluga, stoji u dokumentu.

Dodaje se da složenost fenomena starenja zahtijeva kompleksan i sveobuhvatan pristup i neophodno je staviti u funkciju novi odsjek u ministarstvu, koji treba da obavlja poslove razvoja usluga i unapređenja kvaliteta pruženih usluga.

- Poseban je izazov kreiranje usluge pomoći u kući, koja, u skladu sa potrebama i objektivnim životnim okolnostima korisnika, posebno starih i samohranih u ruralnim sredinama treba da ima različite modalitete. Za stare u planinskim mjestima posebno je važno kreirati modalitet usluge u pripremi za zimu i podršci u zimskim mjesecima, omogućavanjem komunikacije i socijalnih kontakata posebno u ovom periodu, piše u Strategiji.

Izazov je, kako se navodi, i kreiranje standarda kvaliteta za obezbjeđenje smještaja starih lica sa demencijom, za kojim su utvrđene potrebe, a koji ne postoji u crnoj Gori.

Izvor: vijesti

Portal Analitika