Svijet

Saudijska Arabija pomjerila vikend na petak i subotu

2906-SA
N
aftom bogata Saudijska Arabija pomjerila je vikend na petak i subotu kako bi unaprijedila svoju ekonomiju i bolje izvršavala "međunarodne obaveze", izvijestila je državna novinska agencija SPA citirajući kraljevski dekret.

Saudijska Arabija pomjerila vikend na petak i subotu
Portal AnalitikaIzvor

Saudijska Arabija je posljednja od šest država Vijeća za saradnju zemalja Persijskog zaliva (GCC), koje uključuju Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, koja je pomjerila vikend s četvrtka i petka na petak i subotu kako bi bila bliže svjetskim vikend danima.

Ova odluka će uticati na rad ministarstava i vladinih kancelarija od naredne sedmice, dok će biti implementirana u školama i univerzitetima od početka naredne akademske godine, prenio je AFP.

U kraljevskom dekretu se navodi da je odluka donešena kako bi unaprijedila "saudijsku ekonomiju i bolje ispunjavala međunarodne obaveze" i zbog bolje kooridinacije između Saudijske Arabije i ostatka svijeta.

Ona će "umanjiti negativne posljedice na ekonomsku i finansijsku aktivnost u kraljevini i nadoknadiće propuštene ekonomske prilike", ističe se u dekretu.

Rijadska berza, najveća u arapskom svijetu, otvorena je pet dana sedmično, ali su se do sada samo tri radna dan podudarala s radnim danima u ostalim većim svjetskim finansijskim centrima.

Ovoj odluci se do sada protivila vjerska zajednica države koja tvrdi da je subota vjerski vikend za Jevreje.

Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte i članica zemalja G20 najvećih ekonomija na svijetu.

Izvor: klix.ba

Portal Analitika