Abiznis

MANS i Grin houm: Nacrt Strategije razvoja energetike vratiti na ponovnu izradu

2806mans
M
reža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Grin houm /Green Home/ zatražili su da se Nacrt Strategije razvoja energetike vrati na ponovnu izradu, kako bi se ponudila rješenja u korist interesa građana, a ne privatnih domaćih i stranih kompanija, prenosi Mina biznis.

MANS i Grin houm: Nacrt Strategije razvoja energetike vratiti na ponovnu izradu
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici te dvije nevladine organizacije (NVO) dostavili su danas Ministarstvu ekonomije setove komentara na Nacrt Strategije razvoja energetike i Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu, koji su, kako tvrde, nastavak pogubne Vladine politike da Crnu Goru pretvori u sirovinsku bazu za izvoz struje ka Italiji.

„Dokumentom se za manje od 20 godina projektuju ulaganja od nevjerovatnih 4,3 milijarde EUR, od čega bi investiranje privatnog sektora iznosilo čak 2,3 milijarde, dok bi ulaganje države, čije su energetske kompanije već u rukama italijanskih kompanija, iznosilo 1,1 milijardu“, navodi se u zajedničkom saopštenju te dvije NVO.

Na taj način se, kako su naveli, nedvosmisleno otvara mogućnost da domaći resursi pređu u privatne ruke, a Crna Gora postane kolonija moćnih energetskih kompanija.

„Istovremeno, ponuđeni scenario ni jednom riječju ne potvrđuje da će građani imati bilo kakve koristi od toga što će im biti trajno uništen ogroman dio državne teritorije, već ukazuje da će od enormne eksploatacije crnogorskih resursa isključivu korist imati privatne kompanije koje će prodavati tu struju, kao i građani Italije koji će je dobijati po jeftinijim cijenama, za razliku od crnogorskih građana“, navodi se u saopštenju.

Nacrtom Strategije se, kako su dodali, Regulatorna agencija za energetiku (RAE) otvoreno poziva da prilikom određivanja cijene struje vodi računa o interesima investitora i odobrava im prihvatljiv povrat na investicije.

„To će neminovno dovesti do ogromnih poskupljenja struje u narednim godinama“, poručili su iz MANS-a i Grin houma.

Vladini eksperti koji su izradili Nacrt Strategije su, kako tvrde iz MANS-a i Grin houma, pribjegli manipulaciji, pa su predvidjeli da će Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) raditi u punom kapacitetu u narednih 20 godina, što već sada nije slučaj.

„Na taj način su prikazali navodni deficit električne energije, pa je iluzorno raspravljati o strategiji energetike bez alternativnog scenarija o budućnosti KAP-a, kao najvećeg potrošača struje u zemlji“, dodaje se u saopštenju.

Iz MANS-a i Grin houma su podsjetili da su tokom javne rasprave saopštili da Nacrt Strategije razvoja energetike predstavlja nerealan dokument, koji ne nudi održiv energetski razvoj države.

Portal Analitika