Društvo

Eksperti EK za zdravstvo obišli zdravstvene ustanove

28institut
E
ksperti generalnog direktorata Evropske Komisije za zdravlje i zaštitu potrošača boravili su u Crnoj Gori kako bi izvršili preliminarnu procjenu ostvarenog napretka, raspoloživih  zdravstvenih kapaciteta i funkcionisanje sistema nadzora nad zaraznim bolestima, u predpristupnoj fazi priključenja Evropskoj Uniji iz oblasti Poglavlja 28 (koja se tiču zdravlja, konkretnije zaraznih  bolesti).

Eksperti EK za zdravstvo obišli zdravstvene ustanove
Portal AnalitikaIzvor

Generalni direktorat Evropske Komisije za zdravlje i zaštitu potrošača (DG SANCO) u saradnji sa Evropskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) formirao je Tim od 13 eksperata koji je u periodu od 24. do 28. juna, bio u  posjeti Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju Instituta za javno zdravlje, evropski eksperti obišli su nizu zdravstvenih ustanova, kao i ustanova državne uprave koje su uključene u sisteme vezane za spremnost i odgovor na pojavu zaraznih bolesti, sisteme nadzora i kontrole, kao i liječenja oboljelih od zaraznih bolesti.

Poseban akcenat stavljen je na postojeće i buduće resurse (prostor, oprema i kadrovi); spremnost i odgovor na pojavu zaraznih bolesti (naročito na bolesti od posebnog međunarodnog značaja) i vladavinu prava u oblasti zdravstva.

Nakon sprovedene posjete, tim evropskih eksperata izvršiće analizu prikupljenih podataka, kao i  sintetizovati zaključke, koje će u formi preporuka u sklopu tehničkog izvještaja dostaviti Institutu za javno zdravlje i Ministarstvu zdravlja, kako bi se put evropskih integracija Crne Gore dodatno ubrzao i olakšao, kaže se u saopštenju.

foto: djr.gov.me

Portal Analitika